AMES 1
GASTRO OSLO IMPONERAR MED INNOVATIV ARKITEKTUR OC
H BRA GASTRO– NOMISKT UTBUD TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Oslo är en av de snabbast växande städerna i Europa. Mellan fjorden och bergen lever nu nära 700 000 invånare. Vi möts av en innovativ arkitektur, nya museer och ett bra gastronomiskt utbud, med allt från mathallar till stjärnrestauranger. Oslo är också ett perfekt resmål för en weekend eller semester så snart pandemin så tillåter. Vårt senaste besök skedde just innan pandemin bröt ut. Den norska kronan har, förmånligt, inte varit så gynnsam för oss svenskar på flera decennier. Mest noterbart är att staden helt öppnat upp sig mot fjorden. I norr finns populära Akers Brygge där det, främst under sommarmånaderna, går att umgås över en öl eller ett glas vin. I söder ligger den nya, mäktiga, Operan. I Operans närhet finns det häftigt nybyggda, Edvard Munch museet. Det köas för att se ”Skriet” och Munchs övriga konstverk. 40 Esben Holmboe Bangs stjärnrestaurang Maeemo, har flyttat till innekvarteren kring Operan. Maeemo var innan flytten en av tre restauranger i Norden med tre stjärnor. Flytten innebar att Esben tillfälligt har tappat sina stjärnor. I dessa Coronatider har vi inte kunnat besöka Maeemo sedan öppnandet på försommaren. En bra lunch åt vi på Brasseri Rivoli, mittemot Operan, en perfekt mjäll skrei/torsk, friterad grönkål, potatismos och pestosås samt den flitigt beställda popcorn–glassen som dessert. Chefskock är den prisbelönade kocken Kari Innerå. Välkända huvudgatan Karl–Johan inbjuder till en promenad. Ett bra café är W.B. Samsons. Några hundra meter från Karl Johan ligger Youngstorget. Fiskeriet har fräsch fisk i sina diskar. Deras fish and chips med remouladsås är av högsta klass. För ölälskarna finns traditionsrika baren Internationalen med sitt rikliga ölutbud. Ungdomligt och mångkulturellt är Oslo Street Food, beläget i ett tidigare badhus, Torggata Bad. Här finns dofter, smaker och mat från hela världen i sexton olika stånd. En längre promenad bort ligger Mathallen, en mycket trivsam Saluhall. Här kan det handlas över disk eller ätas lunch. Bröd, choklad, cupcakes, dumplings, fisk, glass, japanskt, juicer, kaffe, korv, kyckling, nudlar, ost, pasta, pizza, skinka, tacos, vegetariskt och öl erbjuds i de 30–talet barerna och butikerna. De flesta butikerna har även kontinuerlig kursverksamhet kring drycker och den egna maten. Nära Mathallen, i Grunerlokka, rostas Nordens bästa kaffe hos Tim Wendelboe. Efter att ha druckit Tims kaffe i baristan känns annat kaffe rätt smaklöst. Visst köpte vi ett par paket av kaffet. Några kvarter bort finns svenskdrivna Haralds Waffler med Oslos bästa glass. En stark uppstickare är restaurang Stallen. Matsalen är intim med ett ”Öppet kök”. Aptitretarna bjöd både ostron och löjrom. Rätter av pilgrimsmussla och jordärtskocka följde. Bäst var de tre fiskrätterna med havskräfta, skrei/torsk och sjöborrar. Välsmakat var lammet och ankan. Ost, plommonsorbet, hjortronglass samt marmelad och praliner, en utsökt avslutning. ® OSLOTIPS Brasseri Rivoli – Restaurang Edvard Munch museet Fiskeriet – Fisk & Skaldjur Haralds Waffler – Glass Maeemo – Stjärnrestaurang Mathallen – Saluhall Operan Oslo Street Food Stallen – Restaurang Tim Wendelboe – Kaffe W.B. Samson – Café