Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Då var det åter ige
n tid för lite vin i kanten. Advent och december månad är på intågande och nu är det dags att börja ladda upp med lite goda viner och bubbel inför jul och nyår. Här nedan finner ni lite tips på viner som passar fint inför julens middagar och fester. Text: Peter Lannesand CHÂTEAU BOUSCASSÉ 2018 / Frankrike / Art.nr 2204 / 169 :Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Bouscassé har en druvblandning av Tannat 60%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20% och vinet har lagrats 14 månader på sin jästfällning med ca 50% på nya ekfat. Vinet är bra balanserat och har som de flesta viner från Alan Bumont en bra syra. Smaken är komplex med aromer av blå frukt såsom plommon och svarta vinbär, och även från torkade blommor, lakrits, kakao och ceder. Detta vin passar perfekt till det rosa köttet, höstgrytan men är även god att dricka det som det är. Fyllighet Strävhet Syra Glögg/Vin Chaud Sébastiens vinter – Fransmansfasoner och nya traditioner: Sébastien Boudet / Mondial Du behöver: (Till cirka 6-8 personer, med påtår) 5 dl vin 50 g oraffinerat socker 5 g kryddblandning (julkryddor) 1 lakritsrot 1 bit färsk ingefära, cirka 5 centimeter Tillbehör en liten skål med mandlar, skalade eller oskalade en liten skål med russin en glödande kolbit Förr i tiden var glögg ett sätt att ta vara på vin som hade blivit dåligt. I dagens glögg rundar kryddorna och frukterna av och ger den där juliga känslan. Att doppa glödande kol i glöggen ger både dramatisk effekt och rökig smak. Vitvinsglögg? Javisst, det går lika bra! Gör så här: 1. Lägg alla ingredienserna till glöggen i en kastrull med passande lock och värm upp. 2. Elda på en kolbit (på valfritt kreativt sätt) och doppa snabbt ner den glödande kolen i glöggen, helst framför dina gäster! 3. Servera rykande varm, med mandlar och russin vid sidan av. Fyllighet Strävhet Syra Ännu mer Söderköpingsvin lanseras Sagolika Söderköping är ett mousserande tyskt vin som snabbt har blivit populärt bland östgötarna. Bakom vinet står Söderköpingsborna Anna och Harald von Koch och nu vill de ta nästa steg i utvecklingen och utökar sortimentet med Njutbara Norrköping Bubbel – Vi har kickat igång hösten med ytterligare ett mousserande vin – Njutbara Norrköping Bubbel! Det är en klar, elegant och fruktig sekt från Tyskland, som är riktigt god, säger Anna. Etiketten är målad av Norrköpingskonstnären David Wilhelmsson och föreställer ett motiv som alla Norrköpingsbor är välbekanta med, nämligen det karaktäristiska Strykjärnet mitt i Norrköpings häftiga industrilandskap . – Njutbara Norrköping Bubbel finns på Systembolagets beställningssortiment, men den säljer bra så förhoppningsvis hamnar den på hyllan inom kort, berättar Anna. Och inte nog med det. Förutom bubblet satsar man även på två rödviner som passar bra nu när mörkret sänker sig. Och där har båda städerna fått något att skåla i. – Vi kommer även ut med rödvinerna Njutbara Norrköping Rött och Sagolika Söderköping Rött i november. Det är två jättegoda rödviner från Baskien i Spanien, säger Anna. (TP) 20 NOLLTRETTON CAVA STARS ORGANIC 2020 / Spanien / Art.nr 72601 / 119:Cava Stars är en ekologisk årgångscava som har tillverkats enligt champagnemetoden, där vinet fått en andra jäsning på butelj och vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. Vinet är gjort på de härliga spanska druvorna Parellada , Xarel-lo och Macabeo. I mitt tycke är detta en av de mest prisvärda cavorna på Systembolaget och kan med fördel användas som fördrink med lite salta potatischips eller varför inte lite canapeer med lite lax, eller fiskrom på. Cavan har en frisk härlig smak av gröna äpplen, päron, honungsmelon och mineraler. Sötma Fyllighet Syra ROOTED – CINSAULT 2021 / Sydafrika / Art.nr 93169 / 99:Rooted är en riktig charmör från Sydafrika framtagen på coola druvan Cinsault. Detta vin är Bottelary Cellars första lansering i Sverige och vinet har en etisk märkning genom Fairtrade, samt en lättare flaska. Vinet har en sval frukt i glaset med toner av jordgubbar, vildhallon, pomerans och viol. Det kan tyckas lite tunt i första anblicken, men ger en stor smak tillsammans med lite mat, varför inte lamm eller kalv. Testa den gärna med en liten bit ost som t ex Primadonna. Foto: Henrik Nydahl