Nolltretton 1
MAT & DRYCK Italiensk delikatessbutik mitt i Link
öping Julklappstips! Presentkorg - den perfekta ge-bort presenten i jul! Tanneforsgatan 2 • 582 24 Linköping Öppettider: 11-18 Fre: 11-19 Lör: 10-16 Tel: 073-360 05 75 Hos Lanemos är hantverket i fokus Text & Foto: Benny Nilsson Lanemo Konditori & Bageri öppnades 1939 i Linköping av konditor Per Lanemo och hans hustru Elsa. Idag drivs det anrika konditoriet av deras barnbarn – syskonen Anna Lanemo Myhrinder och Ola Lanemo. Likt sin farfar och farmor lägger de stor vikt vid hantverket, grundat på bra råvaror, och idag erbjuder de allt från sallader till bakverk och tårtor. När Per och Elsa öppnade pågick andra världskriget och det var en tuff tid, men att fika var ett naturligt sätt att umgås och de lyckades att etablera sin verksamhet i Linköping. En verksamhet som sedan togs över av Anna och Olas pappa Per-Åke och deras faster Ulla på 80-talet innan Anna och Ola, som tredje generationen Lanemo, tog över 2011. Företaget har under resans gång funnits på olika ställen i Linköping, men finns numera på Västra vägen. – Det känns väldigt ärofyllt att få driva företaget vidare och förvalta farmor och farfars arv. Vi har velat bevara miljön och vi vill att Lanemos ska vara ett traditionellt café av gammalt klassiskt snitt. Caféet har under åren blivit väldigt uppskattat vilket har resulterat i flera utmärkelser, bl a så blev 08 NOLLTRETTON de nominerade till Årets Företagare inom bageribranschen både 2018 och 2019. Nyligen deltog Anna, som en av fem deltagare, i finalen av MackSM vid Stockholmsmässan. Där serverade hon sin skapelse ”Getostfrestelse med polkabeta” – en läcker macka där krämig getost, friterade polkabetor, rivna syrliga äpplen, hackad basilika, purjolök, nyrostade tomater på kvist, oxalis och hemslagen majonnäs läggs på ett rostat surdegsbröd. – Mitt fokus är på hållbarhet, lokala råvaror och inte använda tillsatt salt. Jag rostar gårdaatt gens surdegsbröd, använder getost från ett lokalt gårdsmejeri och polkabetor här ifrån Östergötland. Min macka innehåller endast två gram salt, berättar hon. På tävlingsdagen var det en jury på fem personer som skulle bedöma mackorna utifrån bröd, smak, utssende, koncept/nytänk, kalkyl och hygien. Efter deras bedömning och en hård konkurrens i finalen kom hon på en delad fjärde plats. Det räckte inte ända fram men hon känner sig ändå otroligt stolt över att hon kom till finalen. – De övriga var otroligt duktiga och det är hedrande bara att få vara med. Jag lärde mig otroligt mycket och det var jättekul att få vara med. Nu är hon tillbaka på konditoriet och nu väntar bråda dagar inför julens alla helger. Något hon ser fram emot. – Det är en härlig tid, fylld med doften av nygräddade lussekatter och julbröd. Jag vill hälsa alla välkomna till oss och prova på vårt nybakade bröd och härliga bakverk, avslutar hon. Buon Natale!