Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vi får hoppas på li
te snö under vintertid och efter snöskottning eller pulkaåkning är det härligt med ett glas rött som värmer. Den här gången blir det en nyhet från Argentina som är ett perfekt matvin, men som även funkar fint även efter maten om man har en skvätt kvar i flaskan. Sedan närmar sig nyår och om man vill ha något riktigt gott att skåla i kommer ett champagnetips från ett lite mindre hus som gör otroligt bra viner. 2012 hade Nobelgästerna äran att få skåla i champagne från Fourny, nu hoppas jag att det blir din tur! /Text: Liselotte Andersson VVV FOURNY GRANDS TERROIRS – PREMIER CRU Frankrike, Champagne / Art.nr 74389 / 349:Familjen Fourny har odlat druvor i Vertus sedan 1856, idag drivs huset av bröderna Charles-Henry och Emmanuel. Familjen är kända för sin mycket höga kvalité, man har odlingar i cirka 40 olika premier cru-lägen i och omkring Vertus. En stor del av stockarna har hög ålder och ger koncentrerade viner. Man är mån om miljön och använder endast kompost för jordförbättring, inga Lapskojs Potatis: Stefan Ekengren / Natur & Kultur Du behöver: (4 portioner) 800 gram fast potatis, skrubbad och skuren i grova bitar 480 gram rimmad kokt oxbringa i bitar 2 gula lökar, finhackade 60 gram smör, brynt 5 dl oxbuljong 1/2 knippe persilja, grovhackat muskotnöt salt "Känner att lapskojs med rätta, är en totalt missförstådd maträtt. Många har nog fått lapskojs i skolan – potatismos med lite finhackat, kokt rimmat kött. Asgott tyckte jag på den tiden, men längre fram i livet har jag "utvecklat" rätten. Det behövdes, trots att den var schysst redan i skolbespisningen. I vuxen ålder, och med ett otal lapskojsar bakom mig, har jag landat vid potatis som får koka i oxbuljong med massor av lök och bitar av rimmad oxbringa. Allt mosas med potatisstöt eller gaffel och blandas med smör och persilja. Lapskojsen är tät av oxbringa, oxbuljong och smör – allt eller inget gäller. Gjord på det här sättet, gärna i sällskap med inlagda rödbetor och saltgurka, pratar vi om en smakbomb som kan serveras på vilken trestjärnig sylta som helst." Gör så här: 1. Fräs löken mjuk i det brynta smöret i en stor kastrull. Fyll på med potatis, kött och buljong och koka tills potatisen är riktigt mjuk. 2. Mosa allt med en visp eller gaffel Smaka av med muskot och salt. Avsluta med persilja. 3. Servera gärna med rödbetor och saltgurka kemiska tillsatser. Vinet ligger omkring 2,5 år på sin fällning under andra jäsningen. Torr, krispig och citrusfräsch gör den perfekt som aperitif eller att avnjuta till naturella skaldjur. Det här är en av mina favoritchampagner, den finns i beställningssortimentet och har ett mycket rimligt pris för den kvalité man får. Strävhet Fyllighet Syra AUTENTA – MALBEC 2017 / Argentina, Mendoza / Art.nr 2450 / 159:Julmust - en populär dryck som förenar Inte kunde någon ana vilken succé receptet från laboratoriet i Tyskland skulle bli. Varje år dricker vi i Sverige över 40 miljoner liter must, varav merparten är julmust som konsumeras under december månad. Den alkoholfria måltidsdrycken har varit älskad av både barn och vuxna sedan den föddes i Berlin i början av 1900-talet. Det var den svenske läskfabrikören Robert Roberts i Örebro som skickade sin son till Tyskland för att studera kemi och komma hem med alkoholfritt alternativ till öl. Julmust blev ganska snart en favorit på julbordet och grundreceptet är fortfarande en väl förborgad hemlighet hos familjen Roberts. Cirka 98 procent av all julmust vi dricker tillverkas av samma läskessens som fortfarande blandas till i Örebro. Essensen levereras till bryggerierna som i många fall tillsätter ytterligare aromämnen eller extrakt för att sätta sin egen prägel på musten. När du besöker en livsmedelsbutik idag kan du hitta ett tiotal mustsorter i hyllan, var och en med sin unika historia och smak. – Julmust är verkligen en svensk dryck men nya svenskar älskar också julmust. Det är något med smaksättningen, att man känner igen många kryddor från andra delar av världen. Julmust är som en måltidsdryck som förenar. Den passar alla åldrar och alla kulturer och är fin att sätta på bordet, säger Anna Carlstedt som för några år sedan skrev en bok om julmustens historia. Julmusten står och väntar på att köras ut vid Hammars Bryggeri. 18 NOLLELVA Och ja – det är bara etiketterna som skiljer julmust från påskmust! Båda utgår från samma essens. (BN) Här har vi en nyhet som kommit in i fasta sortimentet på Systembolaget nu till hösten. Producenten Finca Buenaventura har odlingar vid foten av Anderna, här är det i princip ökenklimat och väldigt varma dagar medan nätterna bjuder på svala temperaturer. Det ger druvor med bra balans mellan syra och sötma. Vinet visar en mycket druvtypisk Malbec med inslag av örter, plommon, blåbär och med en liten rökig avslutning. Malbec klassas numera som Argentinas ”nationaldruva” även om den har sitt ursprung i Bordeaux. Använd grillen året om, det här vinet passar perfekt till en grillad entrecôte med kryddsmör eller varför inte en egengjord hamburgare. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Pressbild