Nordens Tidning 1
Från potatiskok till grindval Behöver man en kokb
ok med allt käk i Norden? I så fall finns nu i alla fall en dylik. Det är kocken Magnus Nilsson i Fäviken som gjort ett jättearbete och snott ihop en tung lunta på mer än 700 sidor med maffiga bilder av mat och landskap. Han har rest från Grönland i väster till finskryska gränsen i öster, samlat recept och kollat folks matvanor för att dokumentera och lära ut allt, från hur man kokar vanlig plugg till hur man fixar grönländsk kukkarnaat, blodfyllda sältarmar som torkas och skärs i strimlor. Ett utmärkt tilltugg, påstår författaren. Det finns också spännande samisk mat. Ett och annat reportage, bland annat från ett grindadráp på Färöarna. Magnus Nilsson redogör för hur grindval inte är föremål för kommersiell handel utan jagas och fördelas mellan dem som deltagit i jakten och dem som anmält behov enligt ett socialt rättvist system. I gammal tid var ofta grind det enda kött som fattigt folk på Färöarna hade tillgång till. Jag minns från ett möte i Tórshavn med fackliga representanter från alla Nordens public serviceföretag hur en kamrat på Färöarnas TV berättade att hon och hennes systrar växte upp med en ensam mamma och att det enda kött de fick var just grindval. Torkat valkött med lite späck är dessutom gott, kan jag intyga. Nilsson skriver om hur Greenpeace med militanta medel försöker hindra jakten på grindval, men att grindvalen på intet sätt är hotad och att de max 1 000 grindvalar per år som strandats på Färöarna det gångna decenniet avlivas med godkända knivar av personer med licens för att djuren inte ska lida i onödan och alltid i närvaro av veterinär, vilket inte är fallet när 80- till 100 000 älgar skjuts varje år i de svenska skogarna. Något som han inte nämner är att läkarna på Färöarna numera avråder folk från att äta grindval, eftersom mänskligheten släppt ut så mycket tungmetaller i naturen att valköttet blivit hälsovådligt! Boken inleds med ett förord av måltidsforskaren Richard Tellström, som berättar hur den nordiska matkulturen präglats av att de flesta råvarorna bara varit tillgängliga under kort tid på sommaren och att maten därför måste beredas så att den skulle räcka fram till nästa sommar. Och även om det är svårt för oss att laga till kukkarnaat eller grindval, så finns det ett otal recept som bygger på mera tillgängliga råvaror. Varje rätts namn finns angivet på svenska och på ursprungslandets språk. Vad sägs om karelsk köttgryta, eller torsk på norskt vis, eller att variera torsdagens ärter med fläsk; alla de fem nordiska länderna plus det självstyrande Färöarna har en egen variant av ärtsoppa. Och om aptiten räcker till kan man sluta måltiden med t ex ålandspannkaka. En spännande lite nördig bok om man är intresserad av nordisk matkultur. Från början gavs den ut på engelska och är sedan översatt till svenska. Den engelska originalutgåvan är betydligt billigare. Konstigt att läsa om nordisk mat på främmande språk, fast den engelska utgåvan kanske kan vara en överkomlig present till någon icke svenskspråkig person med aptit på Norden. MATS LEANDER, PENSIONERAD RADIOREPORTER Stämma i Blekinge Föreningen Norden har avhållit årets stämma på Kulturcentrum i Ronneby. Kvällen inleddes med pyttipanna som intogs på Bergslagskrogen. I Hörsalen höll Blekinges nye landshövding Sten Nordin ett anförande om sitt nya arbete och vilka planer som låg framför honom och länsstyrelsen. Han berättade också om sin tidigare karriär. Därefter stämmoförhandlingar. Som stämmoordförande valdes Roland Svensson och som sekreterare Bert König. Efter behandling av verksamhetsberättelse med ekonomisk redogörelse och revisorernas berättelse beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året. Två motioner behandlades. Dels distriktets förslag om en app för bättre kommunikation med medlemmarna och dels Karlskrona/ Ronnebyavdelningens motion om en mer jämställd medlemsavgift. Båda motionerna sänds vidare till centralstyrelsen. Verksamhetsplan och budget fastställdes. Till ny distriktsordförande valdes Nils Ingmar Thorell och som övriga styrelseledamöter Karin Söderberg, Hans-Göran Håkansson, Bert König, Bertil Geneback, Bengt Bergqvist, Mona Fröhling och Kjell Thörnqvist. Som ersättare utsågs Eva Röder, Ann Kristine Woltil, Gertrud Frostegren, Maj-Britt Lindeberg, Anita Norrlund och Roswitha Niesner. Som revisorer valdes Ulla Bergqvist och Arne Söderbom. Till Fullmäktigeledamöter valdes Mona Fröhling och Gudrun Gardarsdottir Dager med Ronny Karlsson och Mats Martinsson som ersättare. Valberedningen består av Lennart Ingemansson, Bertil Sundquist, Åke Petersson och Ronny Karlsson. En arbetsgrupp har bildats för planerandet av föreningen Nordens 100-årsjubileeum nästa år inom distriktet. Roland Svensson avtackades efter elva år som styrelseledamot varav sju som distriktsordförande. Nils Ingmar Thorell tackade för förtroendet att få leda Blekingedistriktets fortsatta arbete och förklarade stämman avslutad. TEXT: ROLAND SVENSSON FOTO: BENGT BERGQVIST Årsmöte i Västerås Den 13 februari hade föreningen Norden i Västerås årsmöte. Det är en partipolitiskt obunden förening, som vill stärka och utveckla banden mellan de nordiska länderna. Vi har vänorter i Lahtis i Finland, Randers i Danmark, Ålesund i Norge och Akureyri på Island. Årsmötet inleddes med att Alexandra Widl från Grönlandsresor berättade och visade bilder från Lofoten. Dit ska föreningen göra en resa i maj 2018. Det är en särpräglad ögrupp i Nordnorge med sällsynt vackra fjäll, smala sund och några av världens starkaste tidvattenströmmar. Där finns både midnattssol och norrsken. Styrelsen omvaldes med Alice Widlund som ordförande, Birgitta Höijer Hols vice ordf., Elinor Loikas kassör och CarlOlof Lydén sekreterare. Övriga ledamöter blev Öyvinn Björkas, Hans-Erik Montelius och Ulf Wilund. ULF WILUND FOTO: ALICE WIDLUND Alexandra Widl. 34 nordens tidning nr 2 | 2018 SÅ IN I NORDEN