AMES 1
GASTRO EN LUNCH PÅ ”LE LOUIS XV” I MONTE CARLO –
VÄRLDENS MEST EXKLUSIVA RESTAURANG TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Alain Ducasse handplockades, som 30-åring, av furste Rainer för att bli chefskock och öppna och leda restaurang ”Le Louis XV”, på det totalrenoverade Hotel de Paris i Monte Carlo. Under Alains ledning fick restaurangen tre stjärnor, inom 33 månader, och betraktas av många som världens mest exklusiva restaurang. VRestaurangen ”Le Louis XV” ligger i Hotel de Paris, bredvid det världsberömda Casinot, i Monte Carlo. Restaurangen öppnade under Alain Ducasse ledning våren 1987 och fick tre stjärnor redan sommaren 1990. Chefskock är idag Dominique Lory. Efter att ha druckit ett glas av den egna champagnen med namnet, Alain Ducasse, är vi redo för en provencalsk lyxlunch. Tilltalande får vi några ap40 titretare baserade på olika grönsaker, från den egna trädgården. Första rätten är en havskräfta täckt av en krämig sås toppad med vinbärsgelé och blommor. Dagens bästa rätt är ett tiotal olika sommarprimörer vilka har blancherats ihop med svart tryffel, ljuvligt gott. Fiskrätten är en smakfull havsabborre, korrekt kokt, tillsammans med en fräsch blandning av bläckfisk, squash och krasse, fisk som bäst. Den följs av en mjäll och god rapphöna åtföljd av potatis, kantareller samt en sås gjord på fågelns skrov, mycket gott. Innan nästa rätt får vi en svalkande äppelsorbet. Ostvagnen består av ett femtontal, perfekt mogna, ostar. Vi väljer en handfull ostar inkluderande en stor bit av vår favorit Comté. Världens bästa hårdost, här lagrad i hela 36 månader, vilken fantastisk smak. Nu väntar desserterna och vi väljer, traditionsrika, Rom Baba, en rätt som varit med på ”Le Louis XV” sedan öppnandet. En nygräddad och varm sockerkaka fylls med rom samt serveras med vispad grädde. Noterbart är att vi får välja vilken rom vi önskar av ett tiotal olika, fina, sorter. Vårt val blev en Gran Reserva, Matusalem, lagrad i femton år. Vilken klassisk och så god dessert. Till kaffet får vi ett antal olika praliner och marmelader. Trestjärniga ”Le Louis XV” gav en unik, exklusiv, gastronomisk upplevelse, värdigt Alain Ducasse, en av världens tre främsta kockar genom tiderna. Alain Ducasse Alain, snart 64 år, är uppfödd på en gård i sydvästra Frankrike. Farmodern, förebilden, lagade under hans uppväxt mat till hela familjen, det mesta producerades på gården. Vid 21 års ålder, 1977, kom Alain till kocklegenden Roger Verge på Moulin de Mougins strax norr om Cannes. Roger lärde Alain genuin provensalsk matlagning vilket därefter blivit Alains och hans restaurangers signum. I början på 1980-talet var Alain chef på några välrenommerade stjärnrestauranger i Juan-les-Pins, Mougin och Monte Carlo. Därefter började han att investera i och driva ett flertal hotell och restauranger i Provence. Våren 1987 handplockades Alain av fursten Rainier och öppnade ”Le Louis XV” i Monte Carlo. Idag driver Alain ett trettiotal restauranger i tolv städer över hela världen. De har totalt hela 21 Michelinstjärnor och omsätter tillsammans nära en miljard kronor. Chefskockarna är alla upplärda av Alain och har under 10-15 år skolats in för sina uppdrag. Noterbart är att Alain är den ende som idag har trestjärniga restauranger i tre olika städer. Alain Ducasse at Dorchester i London, Le Louis XV – Alain Ducasse á L´Hôtel de Paris i Monte Carlo samt Alain Ducasse au Plaza Athénée i Paris. ®