Energigas 1
Mötesplats. Krogtäta Lilla torg är en samlingspla
ts i Malmö. Många restauranger skyltar med biogasdekaler på sina terrassvärmare. Grön gas värmer gott V Grön gas lockar allt fler. Bland de nya kunderna finns miljömedvetna restauranger som vill använda biogas till sina spisar och terrassvärmare. – Vi vill bidra med det vi kan. Nu sover vi bättre på nätterna, säger Malmökrögaren Johan Walterström. Text: Karolina Andersson Foto: Jenny Leyman ill ni gå över till biogas? Frågan ställdes av gasleverantören Dong energy. För Johan Walterström, som driver krogarna Moose head och Drumbar på Lilla torg i Malmö, var svaret självklart. – Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor, satsar bland annat på närodlade råvaror och serverar vatten från återvinningsflaskor som vi själva fyller på. Det var väldigt naturligt att säga ja. Sedan förra sommaren får de två restaurangerna biogas via gasnätet. Gasen driver både spisarna i köket och de terrassvärmare som gör det möjligt att ha uteserveringarna igång större delen av året. Någon märkbar prisskillnad är det inte jämfört med naturgasen de köpte tidigare tack vare en skattereducering – som visserligen kräver en del ”fullständigt onödig administration”, tycker Johan Walterström. Uppskattas av gästerna – I början kunde gasleverantören dra av skatten på fakturan. Det var väldigt smidigt, men enligt nya EU-regler som började gälla förra sommaren är det inte längre möjligt. Vi måste själva ansöka om det. Det borde kunna lösas på ett enklare sätt om nu regeringen vill att vi ska gå över från fossila bränslen, säger han. Trots det administrativa krånglet är både han och sambon och delägaren Eva Lundqvist glada över sitt beslut. Och visst får de en del uppskattning från krog gäster som får syn på biogas dekalen på terrassvärmarna. – Kunderna står kanske inte i kö och applåderar, men då och då hör man kommentarer som: ”Inte visste vi att ni var så miljö medvetna” eller ”Vad bra att ni kör biogas!” Och det är ju roligt, säger Johan Walterström. Ändå är det inte först och främst för kunderna som de två Malmökrögarna har valt att köpa biogas. – Primärt handlar det om vårt eget engagemang. Vi vill göra vad vi kan för miljön. Men i framtiden kan det nog bli en konkurrensfaktor när fler konsumenter blir medvetna, säger Johan Walterström. Stor efterfrågan Moosehead och Drumbar är inte de enda restaurangerna i Malmöregionen som använder biogas. – Vi märker en väldigt stor efterfrågan på förnybar energi, bland annat från flera restauranger och större kunder inom industrin, säger Maria Lundberg, säljkoordinator på Dong energy, ett företag i Malmö som specialiserar sig på biogas och naturgas och som ingår i en av Nordeuropas största energikoncerner med huvudkontor i Danmark. ENERGIGAS NR 2 2017 21 ›