Nolltretton 1
10 26 32 INNEHÅLL HALVA NÖJET ÄR ATT FÅ JOBBA LIT
E... LEDARE När allt fler sitter och pipplar med maten, det ena smakar sämre än det andra om det inte är chips, godis eller energidryck. Det går inte att äta... blä... och det smakar... blä... och får jag inte det så är det... blä... ja, då kommer jag att tänka på min fars favoriträtt – kolbullar med lingonsylt. Vad är då detta? Då jag har ett jämtländskt påbrå råkar jag veta vad det rör sig om. Det är nämligen en enkel rätt som skapades av skogsarbetarna för åtskilliga decennier sedan. Grunden var vetemjöl, kornmjöl och sidfläsk som stektes över öppen eld. Till detta serverades lingonsylt. Det hela skulle vara enkelt, mättande, energirikt och smaka gott för de hungriga magarna efter en hård dags slit i skogen. Är det gott? Nja, det är helt OK, men det är inte det som är själva poängen. Det intressanta är hur det smakade för skoghuggarna efter en stenhård dag i skogen. Efter att ha dragit tonvis med timmer, backe upp och backe ner med sina bara händer, ofta i 10-20 graders kyla. Hur smakade det då? Jag antar att efter en sådan dag måste magen bara ha vrålskrikit efter kolbullar och hela kroppen måste ha njutit av att ta den där första tuggan. Det var en belöning som hette duga efter en hård dags kroppsarbete. Just i det läget så skulle en miljon kronor kännas som en spottstyver i sammanhanget. Och efter intagit denna måltid var man nöjd i hela ansiktet och sov gott hela natten. Jag tror att för att man verkligen ska kunna njuta av något så är själva ansträngningen att nå dit halva belöningen. Känner man att man verkligen jobbat hårt för att uppnå sitt mål blir tillfredställelsen när man når dit dubbelt så stor. Detta gäller inte endast vid fysisk ansträngning utan gäller i alla moment i tillvaron, i skolan, när du lagar mat, i ditt arbete osv... it´s for the love of the game. Har man som målsättning att alltid göra sitt bästa och att alltid försöka lära sig något kommer man sova godare på nätterna, hela ansiktet kommer att le, jag lovar. Och man kan inte göra bättre än sitt bästa. När jag delade ut tidningar som tonåring betämde jag mig för att bli stadens snabbaste tidningsbud. Jag tog tiden varje dag och det var bara jag som brydde mig. Jag satte rekord på rekord. Men varför skulle jag gå upp klockan fyra varje morgon och ha tråkigt. Tidtagningen gjorde det hela både spännande och kul. 49,37 (49 minuter, 37 sekunder) – Nytt rekord!. Jag var stadens snabbaste tidningsbud och det var bara jag (och möjligtvis Arvidsson på Tidningstjänst) som brydde sig. Efter detta kunde jag äta en god frukost hemma – Skogholmslimpa med ost och varm choklad. Det var så gott... och det hade jag gjort mig förtjänt av. Och det är det som är hela grejen. Belöningen känns dubbelt så bra om man gjort sig förtjänt av den. Och än idag är en ostmacka med varm choklad bland det godaste man kan äta efter en varit ute en solig vinterdag, det är mina ”kolbullar”. Benny Nilsson ansvarig utgivare 38 OBSERVERA! På grund av Covid-19 kan visst innehåll i Nolltretton #1-21 vara inaktuellt vid läsning. Vi hänvisar därför till respektive företags/avsändares hemsida för korrekt och aktuell information. PRODUKTION & SÄLJ Benny Nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94 Sofie Strandberg [sofie@nolltretton.se] 0706-44 22 96 Lina Norrbom Ericson [lina@nollelva.nu] 0707-64 49 96 Tidningen Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping Mats Nilsson Mikael Grahn [mikael@nolltretton.se] 013-23 92 50 [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75 Tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) E-post: redaktionen@nolltretton.se Tel produktion: 013-23 92 50 Chefredaktör & Ansv. utgivare: Benny Nilsson Omslagsfoto: Crelle Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB Tryck: Bold Printing Mitt, Sundsvall 2020 Periodicitet: 11 nummer/år På webben: www.nolltretton.se MEDVERKANDE SKRIBENTER I DETTA NUMMER: Sofie Strandberg • Tobias Pettersson • Frida Södermark • Mikael Grahn Peter Lannesand • Jörgen Larsson • Benny Nilsson m fl. 02 NOLLTRETTON Tidningen Nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan. 10 04 12 14 18 26 29 32 33 34 36 BANGKOK Ett riktigt paradis för matälskare. LÄSVÄRT Erika Rockborn har gått i mål med trilogin. MAT & DRYCK Peter Lannesand tipsar om viner som inte kostar en förmögenhet. ALLA HJÄRTANS DAG Vi tipsar om massor av charmiga Alla hjärtans dag-presenter. HÄLSOPROFIL Lisa Bellerud fann vägen till sig själv. FRIDAS SPALT Frida ger oss den osminkade sanningen. KROG Ge oss bättre märkning av mat på krogen. MEDIA Jennifer Schill är med i dokusåpan Farmen. FILMKRYSSET Lös månadens Filmkryss – du har möjlighet att vinna schyssta filmer. SKÅDIS Helena Bergström gör film med Nutley... igen. KALENDERN Ett urval av de saker som händer i Östergötland. TILLS VI SES IGEN... Varför inte ge dig ut i den östgötska naturen? TIPSA OSS! Händer det något spännande i din närhet som vi borde skriva om? Skicka ett mail till: redaktionen@nolltretton.se