Nolltretton 1
RESA Tre vanliga gaturätter i bangkok Grillspett
– Finns i en mängd olika varianter: kyckling, fläsk, nöt, ägg, fiskbollar och bläckfisk (som luktar väldigt illa) för att nämna några. Stekt ris (Khao pad) – Enkelt men gott. Grunden är ris som steks ihop med ägg, lök och olika grönsaker. Serveras ofta med en limeklyfta och några gurkskivor. Stekta nudlar (Pad thai) – Nudlar som wokas ihop med ägg, grönsaker och exempelvis kyckling. Sköt slutfinishen själv genom att krydda med fisksås, socker, chilipulver och krossade jordnötter. För den våghalsige Papayasallad (god, men väldigt stark) För turister Insekter. Inte så vanligt bland thailändare, utan mer av en turistfälla vid exempelvis Nana Plaza och Patpong. Bangkok – paradiset för matälskare Text & Foto: Tobias Pettersson Bangkok är utan tvekan en av världens absolut bästa matstäder. Staden har en mängd finkrogar men framförallt har Bangkok en otrolig bredd i sitt restaurangutbud och en väldigt hög lägstanivå. Det går att äta riktigt gott till bra priser både på fine dining-krogar och i enkla gatustånd. de flesta av världens städer. B angkok har utsetts till världens bästa stad när det gäller gatumat, och det är inte svårt att förstå varför. I nästan varje gathörn hittar man ett matstånd som säljer grillspett, färsk frukt och andra läckerheter till billiga priser. Allra bäst är Chinatown men även Sukhumvit är ett riktigt paradis för gatumatfantaster. I den senaste upplagan av Guide Michelin platsade 17 restauranger i Bangkok. Tre av dem tilldelades två stjärnor och de övriga 14 fick en stjärna. Ännu har ingen Bangkokrestaurang förärats tre stjärnor. Dessa tre restauranger fick två stjärnor: Gaggan (progressiv indisk mat, nära Chit Lom, eatatgaggan.com), Le Normandie at the mandarin Oriental (modern fransk mat, vid floden nära Silom Road, www.mandarinoriental.com/le-normandie), Mezzaluna at The Lebua Hotel (innovativ europeisk mat, i samma byggnad som The Dome, Silom, www.lebua.com/mezzaluna). Den som vill äta riktigt gott kan passa på att boka bord på någon av dessa restauranger. Tack vare Bangkoks generellt sett låga priser, äter du billigare på en Michelinkrog här, än i 04 NOLLTRETTON NÅGONSTANS MITTEMELLAN Gatumat och Michelinkrogar i all ära, men de flesta restauranger befinner sig någonstans mittemellan. Allra flest restauranger hittar man förmodligen längs Sukhumvit, särskilt mellan Nana och Asoke. Men det finns även många restauranger längre ner på den långa gatan, till exempel vid Thong Lo och Ekkamai. Området Siam Square – Chit Lom – Ploen Chit har också ett stort utbud av restauranger, men många av dessa ligger i hotell och köpcentrum, och området har inte ett lika levande gatuliv. Gatuliv finner man däremot i Chinatown. Här behöver man inte gå hungrig, men många av restaurangerna är av det enklare slaget. Området runt Khao San Road är också smockfullt med matställen av alla de slag. Dock är dessa mest riktade mot backpackers som ofta är yngre och har en begränsad budget. Söker man mer sofistikerade och lyxiga restauranger bör man bege sig mot floden och västra Silom, där många hotell riktar sig mot en internationell och välbeställd publik. Östra Silom, runt Patpong, är inte lika elegant men har många matställen att slå sig ner på. Missa inte heller det nya området Asiatique, vid floden söder om Silom, som på senare år blivit ett ny, het mötesplats med ett stort restaurangutbud. BILLIG OCH OTROLIGT GOD I grunden är dock thaimat till sin natur gatumat och det är så den ska avnjutas. Det finns få, om ens någon, stad i världen som kan matcha Bangkok när det gäller gatumat. Den är billig, otrolig god och utbudet är enormt. Man hittar matstånd i princip på varje gata och i varje korsning. Extra många matförsäljare hittar man vid platser där det rör sig mycket folk, exempelvis på nattmarknader, nöjesdistrikt som Sukhumvit och turistområden som Khao San Road. Allra bäst är kanske Chinatown, där huvudgatan Yaowarat är ett riktigt himmelrike för matälskare. Vissa är kanske oroliga över hygienen, men gatumaten tillagas på beställning av färska råvaror. Matlagning i wok innebär hög temperatur och snabb upphettning. Matförgiftning är ytterst ovanligt, däremot kan västerlänningar med känsliga magar få vissa problem med den starka kryddningen. Tre udda tips på restauranger i Bangkok Hajime Robot – Japansk restaurang där en robot serverar maten. Monopoly park, Yan Nawa, hajimerobot.com Chocolateville – Ett slags sagoland som blandar amerikansk och europeisk arkitektur. Khlong Kum, öster om centrala Bangkok, www.chocolateville.net Bo.Lan – I en grönskande trädgård på hektiska Sukhumvit ligger denna dolda pärla. Sukhumvit soi 53, www.bolan.co.th