Vårdguiden Framsida
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Hjärnan behöver få arbetsro
Vårdguiden Grilla gott och säkert i sommar - Grill
at är lika med sommar och semester på våra breddgrader. Extra gott, enkelt och socialt är några fördelar med grillandet, men det finns också risker. TEXT GUNILLA ELDH FOTO ELLIOT ELLIOT det vattnas i munnen när köttbiten eller grönsaksspettet fräser på grillen, och ljuvliga dofter sprids i trädgårdar och skärgårdsklippor. En grillkväll med familj och vänner hör till livets goda på sommaren. Och om du skaffar dig kunskap och tänker dig för minskar risken för att grillfesten slutar på akuten. Varje år skadar sig omkring 500 personer så allvarligt i samband med grillning att de måste uppsöka en akutmottagning. Att till exempel spruta tändvätska på grillkol som inte verkar ta sig kan ge svåra brännskador. Använd i stället en braständare – med eller utan el – i stället för tändvätska. Så minskar du risken att skada dig själv och andra. Nära en tredjedel av olycksfallen i samband med grillning drabbar barn under tre år. – Men det är inte bara brännskador som småbarn råkar ut för. Det händer också att de får i sig tändvätska och drabbas av kemisk lunginflammation, säger Jan Schyllander, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. förutom den akuta olycksrisken finns det mer långsiktiga hälsorisker med grillmaten. De där lätt förkolnade delarna som gärna slinker med när du skär en bit av entrecoten hamnar i tjock- och ändtarmen. Där utsätts de känsliga slemhinnorna för cancero gena ämnen. Bovarna förkortas PAH (polycykliska aromatiska kolväten) och HCA (heterocykliska aminer). HCA bildas när kött hettas upp till för höga temperaturer, vilket är lättare hänt på grillen än på spisen. PAH finns i både tobak, luftföroreningar och – mat. Grillade och rökta livsmedel innehåller höga halter av PAH. PAH bildas när fett droppar ner på glöden och partiklar från röken fastnar på biffen eller paprikan. Marinera gärna grönsaker och kött men kom ihåg att torka av maten innan du lägger den på grillen så att marinaden inte droppar ner på glödbädden och får elden att flamma upp. Hur farliga PAH och HCA är vet forskarna ännu inte, men den som vill vara på den säkra sidan gör klokt i att undvika det svarta på den grillade köttbiten eller på grönsakerna i sommar. 1177 Vårdguiden nr 2 2015 Ett sätt är att förkoka eller ugnssteka köttet tills det har fått rätt innertemperatur. När det är dags att grilla penslar du på glaze (utan olja) och grillar hastigt. Då får du den goda grillsmaken utan att köttet hinner bli bränt. Den största akuta risken med grillmaten är ändå att vi blir matförgiftade på grund av dålig hygien. Bakterierna frodas i sommarvärmen. Köttfärs är en populär råvara i grillTIPS! Så minskar du riskerna med grillat • Var extra noga med att genomsteka rå korv och hamburgare. Avstå helst från att grilla rå kyckling. • Pensla aldrig det färdiggrillade köttet med använd marinad eftersom den då innehåller bakterier från köttet som dessutom kunnat växa till sig. Ta i stället undan en del av marinaden innan du lägger köttet i den. • Tvätta händer och redskap ordentligt. Använd inte samma uppläggningsfat till rått kött som till färdig mat. • Rengör grillgallret från ohälso samma matrester och sot som innehåller cancerogena ämnen. • Använd inte etanol, meta - nol, t-sprit eller bensin när du grillar. Var särskilt försiktig med engångsgrillar – de orsakar många bränder. • Elda inte med kottar eller impregnerat spillvirke, eftersom röken innehåller giftiga ämnen. • Använd inte grillgaller av materialet PTFE (polytetrafluoreten) som finns i till exempel teflon. PTFE smälter vid cirka 330 °C vilket inte är någon onormal temperatur vid just grillning. tider, liksom råa korvar, som salsiccia. – Många vill ju ha hamburgaren röd i mitten för att den ska vara saftig, men då kan man bli magsjuk av exem pelvis ehec, en tarmsmitta från slaktdjuren som finns i just köttfärs och korv, säger Micael Widerström, biträd ande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm. Rött kött av bra kvalitet gör sig bäst rare eller medium rare. Det behöver inte heller ligga länge på grillen, eftersom eventuell smitta bara finns på ytan av köttet. – Gravida och personer med nedsatt immunförsvar bör dock bara äta lammkött, viltkött och fläsk om det är helt genomstekt, eftersom de annars kan smittas med olika bakterier och även parasiten toxoplasma, säger Micael Widerström. kyckling är ett kapitel för sig. Om kycklingköttet inte är helt genomstekt kan sommaridyllen snabbt förvandlas till en hemsk upplevelse. De innehåller nämligen ofta campylobakter, en sjukdoms - alst rande bakterie. – Att grilla kyckling ställer stora krav på hygienen. Det är svårt att få kycklinglåren genomstekta när man grillar. Bränt på utsidan och rått i mitten, särskilt om köttet inte hunnit tina helt, säger Micael Widerström. Förkoka eller ugnsstek gärna kycklingen tills köttet har fått rätt innertemperatur innan du lägger det på grillen. Ett alternativ som blivit populärt är att halstra gravad fisk, men det är inget som rekommenderas för gravida och personer med nedsatt immunförsvar. – I så fall måste fiskbiten vara helt genomstekt. Annars kan man smittas av listeria, en bakterie som är väldigt vanlig i naturen, till exempel i gravad och rökt fisk. De flesta av oss tål listeriabakterien men för gravida och dem med nedsatt immunförsvar kan den vara farlig, säger Micael Widerström. 13 FOTO: JULIANA WIKLUND
Vårdguiden Håll maten fräsch
Vårdguiden Att hantera sin ångest
Vårdguiden Värt att veta om värktabletter
Vårdguiden Spik i foten
Vårdguiden Sommarruset kan vara skrämmande för bar
n
Vårdguiden 1177 Vårdguiden, hur kan jag hjälpa dig
?
Vårdguiden Aktuellt i sommarvården
Vårdguiden Kontakta 1177 Vårdguiden så får du rätt
vård snabbare