Vårdguiden Framsida
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Tema Diabetes
Vårdguiden Hjärnan behöver få arbetsro
Vårdguiden Grilla gott och säkert i sommar
Vårdguiden Håll maten fräsch Maten smakar extra go
tt utomhus på sommaren. Men i sommarvärmen frodas bakterier som i värsta fall gör oss magsjuka. Symtomen kan bli särskilt allvarliga om du har nedsatt immunförsvar. TEXT GUNILLA ELDH FOTO JOHAN WILLNER näst efter vinterkräksjukan – vars virus även kan finnas i mat på sommaren – är bakterien campylobakter den vanligaste smittan som vi får via livsmedel. – Det är mycket vanligt att kycklingen innehåller campylobakter som kan orsaka magsjuka med kräkningar och diarré. Det gäller framför allt importerad kyckling, men även färsk svensk. Den frysta svenska är det minst risk att bli smittad av, säger Micael Widerström, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm. Även om kycklingen är genomstekt kan man smittas av kycklingens campylobakter via sallad eller andra råa tillbehör. – I sommarstugan eller båten har många primitiv köksutrustning. Då är det lätt hänt att campylobakter från köttsaften hamnar på till exempel sallad och annat som inte hettas upp, säger Micael Widerström. Sommarvärmen är en av de främsta orsakerna till magsjuka eftersom bakterier förökar sig snabbt i värme. Ett tips är att använda kylväska med kylklampar, både när du tar maten från affären och när du ska ha picknick. Även om du inte lyckas hålla kylskåpets max 8 grader, bromsar kylan ändå bakteriernas tillväxt. Och kroppens försvar är normalt starkt, vilket gör att du kan klara dig från att bli sjuk om du bara får i dig en liten mängd bakterier. vet du vad det är för skillnad mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag? Bäst före-datum är det datum som tillverkaren garanterar att produkten håller till. Men exempelvis mjölk kan ju vara bra många dagar efter det datumet, särskilt om den förvaras i kylens kallaste del. Använd lukt- och smaksinnet innan du slänger mat. Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Märkningen är tillverkarens garanti för att produkten inte är hälsofarlig fram till den dagen. Efter det datumet får varan inte säljas, och bör förmod1177 Vårdguiden nr 2 2015 TIPS! Så minskar du risken med sommarmaten • Bär hem kött och fisk i kylväska om det är varmt och det dröjer innan varorna hamnar i kylskåp. • Tina kött och fisk i kylskåp. En stor köttbit kan behöva upp till ett dygn. Om du tinar den i mikron bör den tillagas direkt. • Använd kylväska med många frysklampar i om du ska ta med kött, fisk eller sallad med kött på picknick. Ställ väskan i skuggan och öppna den inte i onödan. • Låt inte maten stå framme i flera timmar. Släng rester som har stått i rumstemperatur i mer än två timmar. • Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök, före matlagning och när du har tagit i rått kött. • Skölj alltid frukt och grönsaker noga. • Undvik picknick i hagar där djur betar. Kor kan vara bärare av bland annat EHEC-bakterien. MER INFORMATION På Livsmedelsverkets sajt, slv.se, hittar du information om olika livsmedel och när du riskerar att bli sjuk av dem. 15 ligen inte heller konsumeras. Tänk på att dessa datum gäller oöppnad förpackning som förvarats enligt anvisningarna. när det gäller främst vakuumförpackad lax – men även charkvaror – med lång hållbarhet, rekommenderas att man äter maten så nära förpackningsdatumet som möjligt. De här varorna kan nämligen innehålla bakterien listeria, som kan fortsätta att växa även i kylskåp. Det här rådet gäller i synnerhet äldre personer, gravida och människor med nedsatt immunförsvar. Inte ens i frysen dör listeria eller andra bakterier. De växer visserligen inte i stark kyla, men när man tar fram och tinar maten kvicknar bakterierna till igen. salmonella hittar man främst i utländska råvaror. Exempelvis har ruccola, bladspenat, böngroddar, färska kryddor och salladsmixer ibland innehållit salmonellabakterier, varför man alltid ska skölja grönsaker noga. Ekologiska grönsaker bör sköljas extra noga eftersom de gödslas med naturgödsel som alltid innehåller tarmbakterier. Ju färre du får i dig desto mindre risk att du blir sjuk. Bry dig inte om att det står ”behöver ej sköljas” på påsen med färdigskuren sallad. Växtsaften från snitten gör att till exempel salmonellabakterien får extra näring att växa till. genom att skölja grönsaker noga kan du undvika smitta, men så fort du blandar dem med till exempel grillad kyckling blir det rena drivhuset för mikroorganismer. En sallad med skinka, räkor eller strimlad biff från grillparty bör ätas direkt och inte sparas. FOTO: ANDERS MODIG
Vårdguiden Att hantera sin ångest
Vårdguiden Värt att veta om värktabletter
Vårdguiden Spik i foten
Vårdguiden Sommarruset kan vara skrämmande för bar
n
Vårdguiden 1177 Vårdguiden, hur kan jag hjälpa dig
?
Vårdguiden Aktuellt i sommarvården
Vårdguiden Kontakta 1177 Vårdguiden så får du rätt
vård snabbare