AMES 1
NORRKÖPING Unga entreprenörsgalan - Norrköping LO
KAL NYTÄNDNING, interkulturell förståelse och skapandet av magi i hemstaden var sådant som lyftes när unga företagare i Norrköpings kommun prisades vid Unga Entreprenörsgalan Syftet med galan, som årligen arrangeras av kommunens näringslivsavdelning i samarbete med Företagarna Norrköping, är att lyfta fram unga företagare och deras innovationer. Under kvällen delades fyra priser ut: Årets Unga Företagare, Årets Unga Let’s Create, Årets Nykomling och Årets Ambassadör. ÅRETS UNGA FÖRETAGARE tilldelades filmkollektivet Crazy Pictures, skaparna av långfilmen Den blomstertid nu kommer, som bland annat fick priset för att de med stor innovationsförmåga, kontaktnät och positiv drivkraft har skapat magi i sin hemstad. PRISET TILL ÅRETS UNGA LET’S CREATE gick till Charbel Gabro på Integrera flera!, som turnerar i hela riket med föreläsningar som sprider kunskap inom inkludering och interkulturell förståelse. – Det betyder jättemycket att få uppskattning från den stad vi identifierar oss så mycket med. Det känns superkul! , säger Olle Tholén på Crazy Pictures. Ytterligare två priser delades ut under galan. ÅRETS NYKOMLING blev Therese Thard med MY GIZMO, som prisades för att med raketfart ha gått från innovation till att etablera en verksamhet med bärande finansiering. PRISET SOM ÅRETS UNGA AMBASSADÖR tilldelades Anton Dahlöf och Arkösunds hamn för arbetet med att ha lyft en av kommunens viktigaste besöksdestinationer och därigenom även skapat både arbetsplatser för unga feriearbetare och en lokal nytändning. En av prisutdelarna var näringslivsdirektör Pontus Lindblom. – Jag känner en otrolig stolthet över Norrköpings unga företagare och det är fantastiskt att få dela ut priser till de här extremt duktiga entreprenörerna som brinner för att utveckla Norrköping, säger Pontus Lindblom. Jag kan inte nog understryka vilken framtidstro och optimism inför morgondagen dessa vinnare inger. n Källa: www.norrkoping.se LINKÖPING Jord – Ny restaurang i Valla Berså DET MILJÖSMARTA, RUNDA och vackra trähuset Valla Berså vid Malmslättsvägen har sedan början av året varit fullt av aktivitet. Byggprojektet har nyligen slutförts i och med den frodiga grönskan som planterats på innergården. Sky Hotel Apartments har 23 möblerade lägenheter i detta hus och efterfrågan har varit hög. Sky välkomnar gäster från världens alla hörn och de flesta som bor i lägenheterna är i Linköping på uppdrag för något av stadens större företag och stannar några veckor eller månader. Sedan tidigare finns en inredningsbutik i huset och under september är det dags för en restauratör att slå upp portarna i de nybyggda lokalerna. Den nya restaurangen ligger på markplan på hörnet som vetter ut mot Johannesborgsparken. Detta blir ett stort lyft för Skys gäster i huset och fastighetsägarens hyresgäster men inte minst även för de boende i kringliggande kvarter. Det är krögaren Andreas Landén med en gedigen erfarenhet inom branschen som öppnar Restaurang Jord. Eva Lindstén från Lindstén Fastigheter som har varit ansvarig byggherre för huset berättar: – Vi hade redan från början planerat för att kunna erbjuda spännande verksamheter på markplan i huset och en restaurang eller ett café var en önskan. Det var också ett krav från kommunen att möjliggöra för verksamheter att etablera sig här. Tanken med placeringen av restaurangen på hörnet mot Johannesborgsparken var att kunna få glädje av den vackra parken med grönska och stora kastanjeträd. Vi har haft en förhoppning att hitta en krögare som vill fokusera på hållbarhet precis som vi och är nu mycket glada över att Restaurang Jord öppnar i huset. Vi tror på konceptet och läget med många boende runt omkring och endast 10 minuters gångväg från Stora Torget säger Eva Lindstén. Namnet, Restaurang Jord ger associationer till naturen. och Andreas Landén, krögare säger att: – namnet ska sammanfatta det vi vill stå för, nordisk mat, närodlat, vilt, fisk, fågel och råvaror från naturen. Vi kommer att servera mat efter säsong och noga välja vilka råvaror vi lägger på tallrikarna. Vi kommer servera både kött och vegetariska rätter. Vi brukar skoja om att man gör naturen en tjänst om man äter hos oss. Man äter av det som naturen ger just nu. Så lite som möjligt ska behöva transporteras och produceras långt bort förklarar kockarna vidare. Inredningen i restaurangen kan beskrivas som rustik elegans med inspiration från naturen med material som ek, marmor, läder och mässing. n Källa: www.skyhotelapartments.se 5