AMES 1
ISAK – UNG, VÄLUTBILDAD OCH TALANGFULL KOCK Sveri
ge har ett stort antal unga, välutbildade och talangfulla, kockar. Isak Oldenburg från Gotland är en av dem. År 2012 deltog Isak i det Svenska Juniorkocklandslaget vilka vann OS-guld i Culinary Olympics. Idag gör Isak stor succé med sin restaurang i franska Nice. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER – Jag är uppvuxen på Gotland i en familj med en stor passion för mat. Redan som 13-åring började jag jobba inom restaurangbranschen på ett antal av öns restauranger, inkluderande 50 Kvadrat och Fabriken Furillen, berättar Isak. Isak flyttade från Gotland till Nice som 19:åring år 2009. Där kombinerades studier i franska med arbete på La Rossettisserie. Tiden i Nice avbröts för en sex-månaders sejour i Sankt Petersburg med jobb för Aram Mnatsakanov och Propka Restaurant Group. ÅR 2011 BLEV Isak uttagen som en av tio deltagare till Svenska Juniorkocklandslaget med sikte mot OS, vilket genomförs vart fjärde år. Culinary Olympics 2012 skedde i Erfurt, Tyskland med 35 deltagande nationer. Det svenska laget, med Isak, vann OS-guld! Stimulerad av OS-guldet flyttade Isak till Paris för att under ett år få jobba under Bertrand Grébaut, chefskock och ägare av restaurangen Septime. Idag har Septime en Michelinstjärna och rankas som nr 40 i världen av ”Worlds 50 Best Restaurants”. Åter till Nice startade Isak upp sin första egna restaurang ISI, ett chefstable med endast 12 platser i Gamla Nice. ISI blev mycket prisat där de 12 platserna var mycket eftertraktade. I oktober 2017 tog Isak över restaurangdriften på JOYA Lifestore. JOYA Lifestore är ett nytt koncept där på 450 kvm en restaurang, en designbutik och en mötesplats för möten, konferenser och uppträdanden är samlade. – Mitt mål som krögare och kock idag är att inspirera och vidareutveckla den moderna gastronomin genom att jobba med lokala bönder som odlar på ett naturligt och hållbart sätt. Mina menyer anpassas alltid till säsongerna där jag arbetar med de råvaror som är bäst för dagen. Nice har ett fantastiskt utbud av råvaror, fisk och skaldjur från havet, bär, frukt och grönsaker från trädgården samt vilt och örter från bergen, beskriver Isak. EN LUNCH PÅ JOYA LIFESTORE JOYA Lifestores restaurang ligger på torget Place de Pin vid trendiga och trivsamma gatan Rue Bonaparte i Nice. Inredningen är modernt färgstark. Snabbt serveras vi det eget bakade surdegsbrödet. Gott med den rätta knapriga ytan. Vinlistan består av ett väl tilltaget antal ekologiska viner, alla gjorda av obesprutade druvor och vinifierade på ett naturligt sätt utan tillsatser och kemikalier. Första rätten en härlig soppa gjord på nyplockade ärtor, fylld med grillad blomkål och ett 63-gradigt ägg. Somrigt gott. Därefter serveras vi den godaste Quiche Lorraine vi ätit tillsammans med en fräsch och krispig morots- och grönsallad. Pajen var fylld av ost och hade en tilltalande, lätt rökig, smak av sidfläsket och fullständigt smälte i munnen. Desserten blev en krämig och ”fluffig” chokladmousse täckt av färska jordgubbar. Nöjt avslutade vi med en enkel espresso. Restaurangen rekommenderas i allt, och visst kommer vi att med stort intresse följa Isaks fortsatta gastronomiska karriär. n 56