NG Gbg 1
Krog FOTO: THOMAS WAL BANGKOK STREET Linnégatan 2
3 4 Det har länge varit ombyggnationer på gång i hörnet där Linnégatan och Prinsgatan möts, men för ett tag sedan slog sig Bangkok Kitchen ner i lokalen som tidigare huserade Cicero. Matens fokus har därmed ändrats från tapas till thailändskt, och vi gick dit några veckor efter öppningen för att ta tempen på nykomlingarna. Redan utanför restaurangen reagerar vi på att vissa av fönstren är övertäckta med stora dekaler som gör det helt omöjligt att se in. Visst är det inga fula dekaler i sig, men att i bästa cityläge välja att täcka för så att prospektiva middagsgäster inte kan se in känns som ett konstigt drag. Kanske har de en tanke bakom det hela, men det är ingen vi kan lista ut i sådana fall. Vi väljer såklart ändå att gå in, och det första intrycket är ganska mysigt. Det sitter planscher, små träluckor och liknande på väggarna som ska ge känslan av att befinna sig på en krog i Thailand. Entrén saknar ett bord för eventuell hovmästare att stå vid, så en går direkt in i lokalen. Det gör att vi ställer oss mitt på golvet och väntar på att någon ska uppmärksamma oss, vilket servitrisen som går förbi första gången inte gör, men väl den andra. Hon leder oss in i delen av 68 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2019 restaurangen som har just de märkligt övertäcka fönstren vid sig, och vi märker direkt när vi slagit oss ned att vi saknar möjligheten att kunna blicka ut över personerna som går förbi. Det plus en spotlight placerad rakt ovanför mig som ger en konstig känsla av att vara extra upplyst gör oss smått obekväma, men vi tänker att det ändå är maten som är det viktigaste. När vi blev placerade vid bordet fick vi även varsin meny och en dryckesmeny att kolla över. Vi kollar igenom den rätt så långa menyn samtidigt som vi roar oss med att blicka ut över de andra gästerna som faktiskt är rätt få för en lördagskväll. En kunde ändå tänka sig att en nyöppnad restaurang i bästa läge skulle ha fler nyfikna, men det kan ju också bero på att inte så många velat ta sig ut en regnig kväll mitt i december. Ganska snabbt så fastnar vi i alla fall för förrätterna som alla verkar väldigt goda. Dessutom kostar de inte särskilt mycket, så vi tar in tre stycken. Vårrulle med räka, en gurksallad med chili och rökt tofu. Till det gör vi det enkla valet att dricka det thailändska ölet Singha, som som vanligt kommer i generösa flaskor. Tanken om att det är maten som räknas är vi ändå glada att vi haft när förrätterna snabbt kommer fram till bordet. De är vackert presenterade och färgstarka, till och med en ätbar orkidé har de placerat ovanpå vårrullarna som garnityr. Gurksalladen har en perfekt hetta och krispighet, och både den krispiga tofun och vårrullen har fräscha juliennesallader placerade vid sidan som ger en fin balans. Det är imponerade både för ögat och smaklökarna och går ner i ett nafs. Till varmrätt beställer vi en grön curry med grönsaker och räkor samt stekt ris med räkor. De levereras till bordet precis lagom snabbt efter att de tomma tallrikarna från förrätterna plockats undan. Även här blir vi imponerade av upplägget som gör att du vill hugga in på en gång. Vi diskuterar hur hållbart det kan vara med orkidéerna som även här pryder tallrikarna, som troligtvis inte är odlade i Sverige och måste fraktas väldigt varsamt, men bestämmer oss för att det inte spelar så stor roll för vårt intryck. Maten smakar nämligen riktigt gott och portionerna är lagom stora för att få i sig efter några förrätter. Det är en fin blandning av sälta, sötma och syra som gör att en alltid vill ta en till tugga. Någon efterrätt känner vi dock att vi inte får i oss, fastän den friterade bananen låter lockande. Singhan räcker hela vägen genom måltiden och blir det sista vi smakar innan vi tar in notan. För dryga 600 kronor känner vi oss nöjda och mätta, trots den lite udda planerade lokalen. Här äter vi gärna igen, men då vid ett annat bord med lite utsikt och utan den skarpa belysningen. Öppet: mån-tor 11-22, fre 11-23, lör 12-00, sön 13-22 ”Även här blir vi imponerade av upplägget som gör att du vill hugga in på en gång.”