NG Gbg 1
Krog NYTT ÅR OCH NYA VANOR Är en italiensk start
på dagen vägen till en bättre vardag? TEXT: SOFIA RÖNNKVIST VARJE DAG ÅKER jag buss ner till kontoret. Den rutten tar mig förbi två ställen som alltid verkar ha det fullspäckat runt klockan åtta på morgonen. Båda är italienska små kaféer där människor sitter hukade över laptops, pratar med sina vänner eller bara sippar på en cappuccino helt själva. Själv har jag för vana att hälla ut det sista av mitt bryggkaffe i vasken där hemma eftersom jag inte hinner dricka upp det innan jag måste gå. Inte en särskilt fridfull tillvaro på morgonkvisten alltså, och därför har jag alltid känt en längtan till den stämningen som verkar infinna sig på de kaféer jag åker förbi när jag fortfarande har andan i halsen från att ha stressat till min buss. ATT MATVANORNA SKILJER SIG åt i Sverige och på kontinenten är inget nytt. Medelhavets matkultur har ett välkänt långsammare tempo än det svenska och har om igen visat sig ge positiva effekter på hälsan. Medelhavsdieten har varit i ropet sedan långt tillbaka för sin balanserade kost med bland annat bra fetter, men det är även själva sättet att äta maten på som gjort den så populär. Långsamt, uppskattande och som en viktig aktivitet i sig. SJÄLV ÄR JAG uppvuxen med prioriteringarna att sitta ned för middagar på vardagarna och kanske långa frukostar på helgerna. Att gå ut och äta är en 72 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2019 helgaktivitet och fikor på stan slutade jag ta efter gymnasiet ungefär. Därför kändes beslutet att testa på en ny vana, att äta frukost i lugn och ro på ett italienskt kafé om mornarna, som ett välkommet sätt bryta min norm. För att se om det skulle skänka mig några hälsosamma fördelar vad gäller kost och stresshantering valde jag att under en veckas tid besöka tre olika kaféer. Två som ligger längs med rutten bussen åker, och ett tredje som ligger nära mitt kontor. MÅNDAG Mitt första mål är det krypin som min buss brukar stanna framför, eftersom det är ett rödljus ut mot Linnégatan precis där. Bar Italia vittnar både i namnet och i deras röda, vita och gröna logotyp om inspirationen och härkomsten. Visserligen serverar de ordentliga luncher här också, men klockan åtta är det inte pasta jag är sugen på direkt. Min vanliga kaffeorder brukar vara en cortado eller espresso macchiato, men idag tar jag istället en stor cappuccino och en croissant. Kaffe, socker och fett helt enkelt, vilket inte riktigt är hur jag brukar starta dagen, men funkar det för fransmän och italienare kan det väl funka för mig? Jag sätter mig på en fönsterplats och äter min frukost samtidigt som jag scrollar runt bland mail och dokument. Runt om mig är stämningen lite slamrig men samtidigt lugn, och den annars vanliga känslan av att måndagar är sämst infinner sig inte. Bara det känns som en klar vinst. TISDAG Jag måste erkänna att jag inte är riktigt lika pigg på morgonen på tisdagen. Sockerdippen som kom under förmiddagen från cappuccinon och croissanten var inte det roligaste jag varit med om heller, så när det dag två bär av till Doppio som ligger bara någon minut från Bar Italia är det med lite mindre socker i sikte. Doppio öppnar lite tidigare, så jag är här redan innan klockan åtta för att se till att få en plats. Även här lyckas jag faktiskt klämma in mig vid ett fönster där jag spanar på folk medan jag dricker min trofasta cortado och äter en liten macka. Jag lyssnar på en podcast och försöker att inte pilla på telefonen lika mycket som igår, vilket gör min morgonstund väldigt avslappnad. Jag stannar inte särskilt länge, men det märks att andra besökare som sitter med sina datorer nog kommer att hänga kvar ett tag. När jag lämnar bestämmer jag mig för att ta en promenad till kontoret, och kanske slinker det ut ett ciao när jag väl kommer dit. ONSDAG Den tredje dagen av mitt nya liv som en person som besöker ett italienskt kafé varje morgon känns väldigt bra. Mitt tredje val av kafé öppnar faktiskt redan klockan sex, men jag orkar inte ta mig till Bar Centro tidigare än sju. Då är det redan full rulle här inne och det blir en plats vid ett bord i gången för mig. Eftersom jag valt att komma så tidigt beställer jag en espresso macchiato, yoghurt och en croissant till frukost för att verkligen kunna njuta. Dessutom tänker jag att den feta yoghurten kommer att sakta ned upptaget av kolhydraterna i min croissant, så att jag kan slippa en dipp senare. Här inne är ljudnivån något högre än på de tidigare kaféerna, vilket samtidigt inger ett större lugn i mig. Det är mer såhär jag tänkt mig att ett kafé i Italien faktiskt är tidigt på mornarna. RESULTATET På torsdag morgon väljer jag att starta dagen hemma för att se om jag saknar den nya vanan jag försökt skapa mig. Bryggkaffet känns faktiskt ganska blekt, och att inte vara ute bland folk är lite tråkigt. Fastän jag gått till kaféerna helt själv har jag ändå känt att jag ingår i ett sammanhang, och jag slinker faktiskt förbi Bar Centro som ligger nära kontoret på vägen in för en snabb espresso. Visst ger den mig lite för mycket koffein i omlopp eftersom jag redan druckit kaffe, men pengarna och tiden investerad i den är värd det. Att göra frukosten till en aktivitet bland andra kanske inte blir något jag gör varje dag, men nu vet jag att det gör skillnad de dagar jag behöver en bra start.