NG Gbg 1
Köpenhamn POLLY Gammel Kongevej 96, Frederiksberg
”Polly wants a cracker” sjöng Kurt Cobain på Nirvanas låt Polly i början av 90-talet. Ett uttryck som är svårt att spåra. När Nabisco lanserade det första salta kexet i 1878 var ”Polly wants a cracker” deras slogan. Men uttrycket är förmodligen äldre än så. Vad som inte är lika gammalt är restaurangen Polly i Köpenhamn (4 december). Osäker på huruvida man kan få crackers där men vad jag är mer säker på är att det är en helt ny modern bistro – ”simpelt och utan så mycket bullshit” som en av de tre Anders som ligger bakom restaurangen säger. Polly är en systerrestaurang till succéhistorien Frank vid Kongens Nytorv och har tänkt sig att servera ”högklassig mat till överkomliga priser”. Trötta på restauranger som skapar rätter som bara är pyntade för instagrampubliken kokar de ihop rätter där alla element i rätten också bidrar till smaken av densamma. Du kan såklart välja bara en rätt och ett glas om så önskas, men deras sjurätters meny för en dansk fyrahundring känns otroligt prisvärd. KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN ÖLHALL Carl’s Øl & Spisehus, Bag Elefanterna 20 I det hörn där yttersta Vesterbro springer in i Valby, precis vid sidan om den sköna parken Søndermarken, står de elefanter som markerade ingången till Carlsbergbryggeriet. Elefantporten, som skapades 1901 av dåvarande Carlsbergchefen Carl Jacobsen själv, markerar idag, på grund av att Carlsberg brygger sin öl annorstädes, istället ingången till den nya stadsdelen Carlsbergbyen. Och precis vid dessa elefanter har det i december öppnat en ny restaurang på hela 600 kvadratmeter där ölen såklart ligger i fokus. Carl’s Øl & Spisehus erbjuder en 70 meter lång bar där du kan välja mellan 40 fatölskranar och över 100 öl totalt sett. Carlsbergs hela portfölj finns naturligtvis representerad, tillsammans med Tuborg, Jacobsen, Kronenbourg och Brooklyn. De serverar såklart också mat och med kocken Mikkel Maarbjerg med i laget bådar det gott. Förutom att ha utvecklat Carl’s Øl & Spisehus meny så har han också några gamla Michelinstjärnor hemma på hyllan. 70 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2019 LATINAMERIKANSKT Donda, Strandgade 20, donda.dk Januari är vanligtvis inte månaden man styr stegen mot strandrestaurangen ifall man nu inte bordat en flygmaskin söderut först. Donda försöker återskapa de där simpla och fantastiska strand- eller gaturestaurangerna du kan springa på ifall du semestrar längs Latinamerikas kust. Fisk och skaldjur på grillen, med lite citron och kryddor sprinklat över, lika enkelt som himmelskt gott. Denna latinamerikanska fiskbar, där menyn hänger på vilka tillräckligt bra färska råvaror de kan få tag på, är passande nog också beläget på Köpenhamns ”Strandgade”. BARA BRA BARER Spisehuset i den Grå Kødby, Slagtehusgade 5c Le Fooding är en fransk matguide, både digital och i pappersform, som lyfter fram det bästa inom ”the taste of the times” som de kallar det. De lyfter fram allt som är bra i Paris, Bordeaux, Lyon, Lille, Toulouse, Marseille, Nice, Nantes, Strasbourg och på Frankrikes landsbygd, och likt vår White Guide så har de också en årlig gala och priser att dela ut. Deras pris ”Best sophistroquet of 2019” (vad nu det betyder) gick till den lilla Nice-restaurangen Pure & V, en fiskbistro med bara sex bord. Bakom projektet hittar vi kocken Mathias Silberbauer som tidigare varit på erkända Köpenhamnska restauranger som Relæ och Bæst och på The Clove Club i Shoreditch, London. Hans dröm är emellertid att öppna en fiskrestaurang i Köpenhamn och medan vi väntar på att denna dröm ska gå i uppfyllelse så har vi möjlighet att få en försmak genom hans sydfranska popup-restaurang i Spisehuset i den Grå Kødby. Här står han med grillen tänd och allvärldens fisk och skaldjur på menyn, varje måndag till onsdag från mitten av januari fram till och med första april. Och precis som på Pure & V i Nice spelar också naturvinet en stor roll.