Lera 1
PROJEKT: SABIS Q Vid en gammal vedspis serveras v
arm mat varje dag. S PROJE K TFAK TA PROJEKT: Sabis Fältöversten PLATS: Stockholm ENTREPRENÖR: SIVAB DESIGN: SIVAB, Eva Steinwall OMFATTNING: 2 200 m2 PLATTSÄTTARE: Bland andra SIVABs egna plattsättare och Hansen & Lau GRUNDARNA Sabis drivs av Caroline Cederblad som vd och systern Madeleine Brehmer som vice vd. 32 abis grundades år 1874 och står för Slakteriaktiebolaget Stockholm. Från början drev de en charkuterifabrik och ett antal köttbodar i Stockholm. Etthundrafyrtio år senare drivs butiken av tredje generationen med Madeleine Brehmer som vice vd och systern Caroline Cederblad som vd. – Utmaningen var att göra om en dagligvarubutik till en upplevelsebutik, där både bemötande och varor speglar samma sak, förklarar Madeleine. Med hjälp av butikens historia, en mängd fotografier och systrarnas starka visioner om hur butiken skulle bli, kunde designern Eva Steinwall börja planera. – Känslan är att det ska vara mer än en vanlig matbutik. Det ska kännas som att man kommer till ett riktigt bageri eller chark. Det ska vara äkta, förklarar Eva. Madeleine och Caroline ville att butiken skulle bestå av flera avdelningar med olika kulisser. LERA #1 2014