Lera 1
QNybakat bröd framför fräscht vitt kakel. USmart
och snygg vedförvaring i bageriet. YI cafédelen ligger ett schackrutigt golv. Brödavdelningen ska kännas som ett äkta bageri och här frontar de med nybakat bröd i korgar. Över disken hänger stora guldfärgade lampor med industrikänsla och mängder av läckra bakverk ligger uppradade i glasmontern. Golvet är schackrutigt och pelarna är tapetserade i ett blommigt mönster på turkos grund, ändå är intrycket inte ett dugg rörigt. Det handmålade kaklet bakom disken är vitt med svarta snirkliga mönster för att förstärka bagerisceneriet. Fiskavdelningen är det första du möts av när du stiger in i butiken och här går färgerna i en blåvit skala. Ljusinsläppet från det stora takfönstret ramar in avdelningen och det är lite svalare här än i resten av butiken. Det blåvita kaklet ska ge känslan av hav och fräschör. – Vi ville skapa Sveriges coolaste fiskdisk. Det ska kännas som en scen från en fransk fiskmarknad i Marseille, säger Madeleine. Charken påminner om en gammaldags köttbod och ska återknyta till Sabis långa historia. Systrarna vill att kunderna ska känna att här arbetar kunnig personal med riktigt bra kött- och charkprodukter. Kaklet går i vitt med bruna detaljer, samma typ som i avdelningen bredvid som kallas ”Spisen”. Här står en gammal vedspis med varm mat och redan före klockan elva står ett par hungriga själar och väntar på att få inhandla dagens tacokryddade biffar. KAKLET HAR VARIT viktigt för att kunna skapa de olika scenerierna i butikens avdelningar. – Halva upplevelsen är kaklet. Det spelar en stor roll i skapandet av de olika kulisserna, säger Madeleine. LERA #1 2014 33