Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Höstmörkret har ver
kligen slagit klorna i oss och det gäller att ta vara på stunderna med lite extra god mat och dryck för att pigga upp sig. Bubbel ligger mig alltid varmt om hjärtat och det är så kul att det hela tiden dyker upp nya spännande drycker att smaka, båda mina förslag är nyheter för hösten. Jag har tidigare skrivit att England är på kraftig frammarsch som vinproducent och den här gången innehåller mina förslag ytterligare ett exempel på ett riktigt högkvalitativt mousserande vin. Så om du tänkt spendera pengar på bubbel, ta chansen och testa något lite annorlunda. Jag har också ett förslag på ett bra rött vin som bara kan klassas som ett klockrent fynd till höstens middagar! /Text : Liselotte Andersson NYETIMBER CLASSIC CUVEE, Storbritannien / Art.nr 96018 / 399 kronor FLAT IRON STEAK Meat Cravings - Less is more: Henning Kvick / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) Tilllagningstid: ca 45 min Marinering: 3 timmar 1 fjäderbladsbog, ca 600 g 2 msk olivolja 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 tsk persilja, hackad 1/2 tsk färsk rosmarin, hackad 1/2 tsk färsk gräslök, hackad 4 msk rödvin 1/2 tsk salt nymald svartpeppar 1/4 tsk senapspulver Tips! Flat iron går alldeles utmärkt att grilla utan att du marinerar det, salta bara. GÖR SÅ HÄR: Gå till en välsorterad och bemannad köttdisk och be om att få en flat iron steak på fjäderbladsbog Lägg köttet i en återförslutningsbar påse. Blanda olivolja, vitlök, persilja, rosmarin, gräslök, vin, salt, peppar och senapspulver i en skål. Häll sedan detta i påsen och täta den. Försök att få ut så mycket luft som möjligt. Ställ in köttet i kylskåpet och låt det marinera i cirka tre timmar. Häll bort marinaden och stek köttet i en het stekpanna tills du får den stekgrad som du önskar. Jag föredrar medium, ungefär 2-3 minuter på varje sida. Låt köttet vila i 5-10 minuter innan du serverar det. Servera med pommes, tomatsallad och chimichurri. Ett julbord med hantverket i fokus Bistron Hylinge Golfbana erbjuder ett traditionellt julbord där stort fokus ligger på hemlagat. Nu är det dags för årets upplaga och under samtliga adventshelger, fredag–söndag mellan kl. 14:00–18:00, kan man boka plats för att avnjuta ett välsmakande julbord i en mysig miljö. Precis som förra julen ligger hantverket i fokus hos Bistron Hylinge Golfbana, där de tillagar det mesta från grunden med en stor dos av kärlek. – Vi lägger in sill, röker fisk, stoppar korv och rullar våra egna köttbullar. Julbordet ska smaka som det gjorde förr i tiden, när allt var hemlagat. Vi har även ett stort vegetariskt utbud, säger Martin Wiklander, krögare på Bistron Hylinge Golfbana. NÅGOT SOM DE ÄR VÄLDIGT STOLTA ÖVER ÄR DERAS FISK. – Vi har 12–15 olika sorters sillar på julbordet och ett väldigt stort utbud av fisk. I år kommer julbordet dessutom innehålla mycket skaldjur, vi kommer bl a servera havskräftor, signalkräftor, rökta och kokta räkor, säger Martin. De satsar även mycket på familjer och har gjort ett större lekrum för barnen. – Vi vill att även barnen ska få en plats på våra julbord så därför har vi byggt ett stort lekrum med filmvisning. Barnen får även en julklapp och det kommer att finnas glassbuffé, säger Martin. Vad kan man förvänta sig av ert julbord? – Att varje tugga smakar kvalitet där vi lägger stor vikt vid hantverket. (CL) 18 NOLLTRETTON Nyetimber i Sussex, England har lite kaxigt gått ut och sagt att de ska göra det bästa mousserande vinet i England. Man kan säga att förutsättningarna är goda i och med att deras miljö är väldigt likartad den som finns i Champagne med mycket kalkrika jordar och svalt klimat. Nyetimber grundades 1988 och var den första vingården i England som fokuserade på de klassiska champagnedruvorna - chardonnay, pinot noir och pinot meunier - och alla dessa ingår i denna variant av deras vin. Knastertorrt, mycket hög syra, blodgrape, rostat bröd, nötter, mandel ja, alla klassiska Champagne-attribut finns där. Perfekt som elegant aperitif eller till skaldjur och lite lättare fiskrätter. Ligger i beställningsortimentet. Strävhet Fyllighet Syra LES SORTS SELECCIO, KATALONIEN-SPANIEN 2017 / Katalonien-Spanien / Art.nr 70217 / 115 kronor Montsant är kanske inte lika känt som sin granne Priorat, men jag tror att det kommer ändra sig framöver. Man använder i princip samma druvor, jordmån och klimatet är väldigt likt det i Priorat men eftersom man inte är lika ”hypad” är priset förstås ett helt annat. Så gillar Du viner från Priorat har du just nu chansen att komma lite billigare undan. För 115 kronor får man här ett utmärkt och ursprungstypiskt vin av druvorna carignan och garnacha. Vinet har legat cirka åtta månader på stora ekfat och känns välbalanserat. Lite pepprigt, mycket mörka bär som körsbär och björnbär i doft och smak, men även toner av choklad och kaffe. Mindre än 3 gram socker, något många tittar på numera. Passar bäst till kryddiga rätter av fläskkött, men klarar också av en grillad ryggbiff. Det här är ett vin som kom in i ordinariesortimentet i september. Sötma Fyllighet Syra Foto: Malin Olsson Foto: Privat