Nolltretton 1
KULTUR ”Jag inspireras mycket av naturen när jag
jobbar” Text & Foto: Camilla Larsson För drygt 17 år sedan sadlade Pablo von Eckardstein om till konstsmed. Idag driver han Smedja Järneken vid Trädgårdsföreningen där han tillbringar en stor del av sina dagar. P ablo är född i Stockholm men flyttade till Östergötland 1990. Som ung var dock en karriär inom något som på något sätt innefattande konst aldrig ett alternativ, utan han jobbade länge på postterminal. – Mina föräldrar var konstnärer och jag lovade mig själv redan i ung ålder att aldrig hålla på med konst. Trots det fanns det konstnärliga arvet inom mig och jag funderade faktiskt på att bli konstsmed redan 1996 när postterminalen i Linköping lades ner. Men det blev aldrig så vid det tillfället, utan istället började jag jobba på postterminalen i Norrköping, berättar han. Det var först 2001 som han fick testa på smideskonsten. – Jag hade några kompisar som bestämt sig för att gå en helgkurs med smide och bestämde mig för att hänga på. Redan från start tyckte jag att det var helt fantastiskt, men det var först 2003 som jag hoppade på en ettårig utbildning i Tjörn. Under utbildningen kunde jag verkligen fokusera på smideskonsten fullt ut och intresset bara ökade – jag älskade att arbeta med järn som material och hade väl även en viss fallenhet för det. STARTADE NY KARRIÄR September 2004 fick han sitt gesällbrev och kunde titulera sig konstsmed. – Jag byggde då en smedja invid Göta Kanal som fick namnet Smedja Järneken. Den hade varken värme eller vatten och var väldigt liten så efter fem år hade jag redan vuxit ur den. Det var då jag och några tjejer gick ihop och startade ett formgivarkollektiv på Sandbäcksgatan 2 i Trädgårdsföreningen där jag håller till med min smedja än idag, säger han och fortsätter: – Jag älskar mitt jobb och något som jag är stolt över med min verksamhet är att jag klimatkompenserar. När man smider järn är man tvungen att använda kol eller fossila bränslen och därför vill jag betala igen genom att klimatkompensera för det jag släpper ut. Majoriteten av det han gör är beställningsjobb där han tar emot beställningar på allt från en lång spik till en stor skulptur. På senare tid har han dock nischat sig mot skulpturalsmide. – Det är ju ändå det som jag tycker är roligast. Att få skapa något och ge det ett unikt uttryck. Jag inspireras mycket av naturen när jag jobbar, säger han. HAR TÄVLAT OCH STÄLLT UT SINA VERK Förutom att han drivit sin smedja i 17 år så håller han även kurser i smide. Han har dessutom tävlat flera gånger i yrket, bl a i SM och NM med fina resultat, samt även ställt ut flera av sina verk. – Jag har, tillsammans med min bror Lasse, faktiskt gjort fiskarna i Biskopsparken under Vinterljus nu i vintras vilket var väldigt ärofyllt för mig. Det har ju blivit att jag ställt ut rätt många verk genom åren. Vad är det roligaste med ditt jobb? – När det går bra och man kommer in i ett flow. Jag gillar egentligen början av processen mest – när det ryker, brinner, gör ont och en idé sakta men säkert formas till ett konstverk. Sedan gillar jag även att träffa människor och att demonstrera smide för andra. Berätta kort hur det går till när man smider järn. – Järn är till en början ett väldigt hårt material, så först får man värma upp det till mellan 1.100-1.300 grader. När järnet blir så pass varmt blir det väldigt plastiskt och då kan man forma det som man vill ha det – man kan både sträcka ut, vrida och böja. När man formar järnet kan man antingen göra det efter en form eller använda hammare och städ. Ett blötjärn kan man dessutom värma upp och forma i princip hur många gånger som helst. Vad har du för framtidsplaner? – Att göra det jag gör nu fram till pensionen. En dröm jag har är även att kunna ha poetry slam (en poesitävling) i smedjan och sätta in lite bänkar samt även ha en liten cafédel – det skulle både vara passande, eftersom det är en väldigt suggestiv miljö här, och superkul! FAKTA Pablo von Eckardstein Ålder: 63 år Bor: Linköping Familj: Fru, två döttrar och två barnbarn. Yrke: Konstsmed Godaste mat: Stekt köttfärsbiff med ägg och lite HP-sås är aldrig fel. Godaste dryck: Champagne Önskar sig mest just nu: Att coronakrisen går över och att folk tar lärdomar av den så att vi förhoppningsvis kan se positiva förändringar rörande samhälle och miljö framöver. R E STAUR ANG MING PAL ACE ESTD – 1978 LUNCHBUFF É 108:Måndag-Fredag kl: 11.00-15.00 Måltidsdryck, Sushi, Salladsbuff é, Mjukglass & Kaff e ingår Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu NOLLTRETTON 29 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Barn upp till 10 år 65:STOR UTESERVERING