AMES 1
GASTRO TOMMY MYLLYMÄKI - LEDER NYÖPPNADE LYXKROGE
N AIRA TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Långt ut på Djurgården, på Biskopsudden, ligger Tommy Myllymäkis nyöppnade restaurang Aira. Den inryms i en nyuppförd, stilfull byggnad. Vi möts av en trivsam matsal med ett stort, öppet, kök. Vårlunchen startar med fem mycket smakfulla aptitretare på havskräfta, majrova, getost, rom och tupplever. Första rätten är en vackert presenterad, lättsaltad, makrill med vit sparris, örter och rabarberjuice, bra start. Den följs av kvällens främsta rätt, smörsjuden vit sparris med en Riesling emulsion och citrusörter, allt bara, magiskt, smälte i munnen. Bläckfisken var mjukbakad och matchades väl av en emulsion på shiso. Fräsch var dashin, buljongen, på kål och vårlök. Mer överraskande var rätt40 en där en tartar på hängmörad biff var övertäckt av Oscietra kaviar, gott. Utsökta var de båda rätterna, sjötunga med en ragu på musslor och kronärtskocka samt en kungskrabba med frasigt kycklingsskinn och krabbsmör, fisk och skaldjur som bäst. Efter en brödservering fick vi en perfekt vedugnsbakad vaktel med pumpa. Utmärkt grillat var vårlammet, rosa och mört, lämpligt serverat med grön sparris, vårlök och murklor. Desserterna är tre variationer av rabarber. Inkokt rabarber tillsammans med gin, som sorbet tillsammans med glass på honung samt som en tartelette med mandel och amarant, den perfekta finalen. Till den, obligatoriska, enkla espresson bjuds mycket rikligt av praliner och andra sötsaker. Tilltalande får vi chansen att samtala några minuter med Tommy som mycket sympatiskt berättar om satsningen på restaurang Aira. Aira tillsammans med Frantzen är de två största satsningarna som skett i Sverige på lyxrestauranger. Båda önskar att nå världsrykte. Tommy är särskilt nöjd med besticken vilka formgivets för Aira i Belgien. Tommy Myllymäki och Aira har gett oss en magnifik gastronomisk upplevelse. Smakfullheten i allt gör att frågan inte är om Aira får sin första Michelinstjärna år 2021, utan hellre om det direkt blir två stjärnor. Tommy Myllymäki Tommy Myllymäki, 42 år, är en Sveriges skickligaste och mest kända kockar. Kockutbildningen började på gymnasiet i hemstaden Katrineholm. Därpå följde praktik och arbete på Erik Lallerstedts Gondolen, Karin Franssons Hotell Borgholm och Pontus Frithiofs Pontus by the Sea. År 2007 utsågs Tommy till Årets kock. Därefter följde fortsatt tävlande i kock-VM, Bocuse d’Or. Efter att ha vunnit den svenska uttagningen lyckades Tommy, oerhört imponerande, vinna silver i finalen i Lyon 2011. År 2015 deltog han på nytt och vann ett brons, efter att meriterande vunnit Europauttagningen. Känd för svenska folket blev Tommy då han vann den första upplagan av Kockarnas Kamp år 2012. Finalen mot Stefano Catenacci, Operakällaren var dramatisk där Tommy triumferade genom sin suveräna smakkänsla. Därefter har Tommy lagat mat i många TV-framträdanden samt skrivit ett flertal kokböcker. Han har också drivit restaurangerna Julita Wärdshus och Sjön i Jönköping samt är kreativ ledare för Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm. Våren 2020 öppnade Tommy den egna krogen Aira på Djurgården. ®