AMES 1
TJÄNSTERESAN STOCKHOLM GÖTEBORG ADAM OCH ALBIN IN
SPIRERAS AV TOKYO TEXT: AREZO GHAVIDAL-ASGARI FOTO: FREDRIK SKOGKVIST Adam Dahlgren och Albin Wessmans nya krog Misshumasshu är en blandning av nattklubb och high-end restaurang i Birger Jarlspassagen. Den prisbelönade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman träffades för 14 år sedan hos Mathias Dahlgren på Bon Lloc och har nu Adam/Albin på Rådmansgatan tillsammans. Vägg i vägg har de sin matstudio Tvätteriet och för cirka tre år sedan öppnade duon nudelkiosken Raamen i foodcourten Teatern på Södermalm. Nu är det dags att öppna nytt med inspiration från Tokyo i Japan och Adam Dahlberg berättar om deras nya koncept. Misshumasshu är ett japanskt slangord och betyder att man blandar en massa saker, vilket passar då det är en salig blandning av fine dining, krog och take away. VARFÖR ÖPPNAR NI EN RESTAURANG TILL? – Det är något vi velat göra länge. Vi har ju vår high-end restaurang, och i princip en nudelkiosk på Söder. Nu ville vi göra en annan typ av krog och då tyckte vi läget var perfekt. Det är en så fin och historisk lokal. 50 Vi vill göra något coolt i kontrast till lokalen med en massa neon och den udda lösningen som vi fått till med den här lokalen. Vi har en egen take away del här vid ingången. HUR LIGGER PRISSÄTTNINGEN? – Det är en rätt så vid range och tanken är att man ska kunna äta på olika sätt. Man ska kunna komma hit och bara ta något att äta eller dricka, eller sitta hela kvällen i restaurangen och käka tio rätter och njuta i fyra-fem timmar. Vi ser det som fyra olika delar. Dels har vi baren som vi kallar för liquir bar, som är mer inspirerad av en amerikansk dive bar än en fancy cocktailbar med hög stökig musik och roligt tryck. Sen har vi den här take away delen där du slipper gå in och köa bland de andra lunchgästerna i restaurangen utan beställer direkt i passagen här, eller på vägen hem kan du bara gå igenom och få med dig mat. Och sen då själva restaurangen där man äter till bords. Men vi har även hela passagen här, så på kvällstid när butikerna har stängt så tar vi över och ska pumpa musik och få till ett jäkla häng här. Det är samspelet mellan de olika delarna som är det unika med vårt koncept. Sen kommer vi ha mat med högt gastronomiskt fokus men på ett enkelt sätt till ett överkomligt pris. NÄMN DIN FAVORITRÄTT PÅ MENYN. – Jag är sjukt peppad på yakitori vilket är japanska grillspett som du traditionellt för på olika kycklingdetaljer. Vi kommer även göra det på japansk wagyu-biff och lite andra grejer. Den typen av mat har inte jag upplevt i Stockholm. Sedan jag var i Tokyo har jag drömt om att få göra det här själv. Men jag är rookie på det, varken jag eller Albin har gjort den här typen av käk förut, så vi är lite nervösa. Förutom detta lovar Adam även att nudlarna kommer att finnas på menyn, tillsammans med alla möjliga typer av rätter. Och paradrätten ramen kommer att gå att beställa hela natten. – I Tokyo äter man ramen innan man går hem från krogen, så vaknar man dagen efter och känner sig pigg och fräsch. Misshumasshu öppnade i mars och ligger på Smålandsgatan 10 i Stockholm. n ÅRETS BANBRYTARE TEXT: AMANDA BÅMSTEDT FOTO: PRESSBILD Garveriet som fungerar som en mötesplats för hållbarhet, närproducerat och småskaligt beläget i Floda strax utanför Göteborg mottog priset Årets Banbrytare under årets White Guide-gala. Garveriet som huserar i garverilokalerna i Floda har bara hunnit vara öppet några månader men har redan lyckats göra ett märkbart intryck på sin omgivning och restaurangbranschen med sin säsongsbetonade meny. Under årets White Guide-gala som hölls i Malmö kammade de nämligen hem priset i kategorin Årets Banbrytare med motiveringen ”För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.” – Det här känns otroligt tacksamt och glädjefullt, vi jobbar mycket med omställningsrörelsen. För att kunna göra det kan man inte bara prata om lokalproducerat och minskat matsvinn utan även hur man ska tänka med mat och hållbarhet i nästa steg, säger Matts Johansson, en av ägarna och initiativtagarna till Garveriet. n