Nordens Tidning 1
Ludwig Balassa, Gotlandsdelikatess
er. – Den svenska matkulturen sprider sig allt mer utanför landets gränser tack vare att svenska kockar röner stora framgångar utomlands, säger Daniel Fritzdorf, projektchef för nordens största matmässa ”Mitt kök”. TEXT OCH FOTO: LARS BRANDIN 20 ässan har ett tydligt konsumentfokus mot mat, dryck och köksutrustning. Matråd, socialstyrelsens rekommendationer och skolmatens vänner lyser med sin frånvaro. Omvärldens intresse för mässan växer för varje år. Sverige har nordens tidning nr 1 | 2014 blivit ett matland att räkna med internationellt – I anslutning till mässdagarna ordnar vi pressresor för utländska journalister, som bland annat får besöka restauranger och skolkök för att ta del av svensk matkultur och svenskt matutbud, förklarar Daniel Fritzdorf. Utställarnas placering känns genomDaniel Fritzdorf tänkt. Vid varje monter finns goda chanser att få provsmaka delikatesser från världens alla hörn. Det finns allt från choklad och lakrits, charkuterier och chips till starka drycker och kryddor. Dessutom kan man få prova på att laga mat tillsammans med professionella kockar. De nordiska länderna är representerade. Danmark stoltserar med dryckesdistributörer från Nyhamn. Provsmakning erbjuds mot tidigare inhandlad kupong. I den norska montern har fisken – och framförallt torsken – sin självklara plats. Där kan man få känna på en färsk stendöd torsk och gissa dess vikt. Piroger och bröd är, vid sidan av alkoholhaltiga drycker, Finlands bidrag. Ett isländskt företag samordnar den officiella fotogra