Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Större delen av sem
esterperioden har passerat för de flesta och det är dags att ladda upp inför höstens arbete. Jag har haft förmånen att resa rätt mycket i Sverige den här sommaren, sett fantastiska platser och verkligen kopplat av. Hemma hos oss har alltid mat och dryck stort fokus och det är verkligen en del som kan styra hur vi planerar vår semester. Det måste finnas något gott att äta och dricka dit man ställer kosan… Semestern kan dock gräva djupa hål i plånboken så här kommer ett par förslag på vin i prisklass som förhoppningsvis passar de flesta och kan låta oss fortsätta njuta även om semestern är över. Hoppas det ska smaka! Text: Liselotte Andersson WEINWURM - GEMISCHTER SATZ 2023 / Österrike / Art.nr 23153 / 115 kronor Bouyiourdi - ugnsbakad fetaost Grekisk mat: Sara Berg / Natur & Kultur Du behöver: (4 portioner) 300 g fetaost 300 g små, smakrika tomater, halverade 1 tsk torkad oregano 2 msk + 1/2 dl olivolja 1 jalapeño eller spansk peppar, finskivad lite nymald svartpeppar Till servering bröd "Det finns flera olika sätt att göra den här rätten. Man kan riva tomaterna, skiva eller dela dem i bitar, lägga dem under eller ovanpå osten, täcka formen med folie eller låta bli. Man kan baka tomaterna i förväg eller tillsammans med osten, bryta osten i bitar eller använda hela skivor. Man kan använda röd chili, torkad chili eller jalapeño. Eller ingen alls." Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225° varmluft. 2. Blanda tomaterna med oregano, 2 msk olivolja och peppar. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt och baka 10 minuter, lite högre upp än mitten av ugnen. 3. Bryt osten i stora bitar med händerna och varva dem med tomater och jalapeño i en ugnsfast form. Ringla över 1/2 dl olivolja och baka ytterligare 10-15 minuter tills osten fått färg och blivit mjuk. 4. Servera med bröd att doppa i osten. ANDICA - CABERNET SAUVIGNON 2023 / Chile / Art.nr 2753 / 119 kronor Det perfekta utflyktsmålet Det började med att man tänkte att vi kan väl baka och göra våra egna mackor och bakverk när man drev Borkhults festplats och Valonen. Något som idag utvecklats till Ponduroza, ett gårdsbageri med servering av såväl bakverk som mat där du också kan få dig ett glas vin till maten och mycket mer. Ponduroza gårdsbageri startade 2010. Då sålde man till butiker och efter en tid började man åka på marknader. När dessa blev inställda under pandemin bestämde man sig för att satsa på ett café istället. Efter en tid började folk också fråga efter lagad mat och så fick det bli. Idag erbjuds prisvärda och enklare rätter som pytt i panna, schnitzel och köttbullar och restaurangen har fullständiga rättigheter. 2023 testade man också att erbjuda julbord, något som kommer igen även i år. På Ponduroza finns det massor att göra både för stora och små. I området kring bageriet finns det både sjörövare, indiantält, trollpackor och lekplatser. För de lite äldre finns det mängder med prylar från 40-talet och framåt som väcker många nostalgiska minnen. Man arrangerar också allsångskvällar, karaoke, danskvällar, marknader och loppis. Så passa på att besöka Ponduroza under Östgötadagarna den 7-8 september eller kanske den 21 september då det arrangeras latinamerikansk afton. För mer info kan man besöka deras hemsida www.ponduroza.se. (MC) 14 NOLLTRETTON Producenten Miguel Torres är en gigant i vinvärlden sedan många år tillbaka, för de flesta mest kända från Spanien men här har vi ett vin från deras ägor i Chile. Familjen började etablera sig i Sydamerika i slutet av 1970-talet, här växer druvorna i stekhet sol och varma dagar medan nätterna är svala. Landskapet är relativt platt och består av sand och lerjord. Miguel Torres anses ha omdanat och moderniserat Chiles vinindustri med bl a rostfria tankar, temperaturkontroll och användning av mindre ekfat. Producenten är känd för att göra viner i alla möjliga prisklasser och här har vi ett vin som jag tycker kvalar in som ett verkligt fynd. Druvtypiskt med svarta vinbär, syrliga mörka körsbär, lite örter och tydlig fatkaraktär. Passar utmärkt till grillat nötkött, lamm och kan även klara av lättare vilt som exempelvis hjortkött. Sötma Fyllighet Syra Weingut Georg Weinwurm heter producenten i Österrike för detta vin som nu drivs i tredje generationen av Georg och Lisa Weinwurm. Som namnet anger ”gemischter satz” består vinet av en blandning av druvor som växer på samma vingård, som skördas och sedan får jäsa tillsammans. Det är en lite ovanlig metod, de flesta producenter väljer att vinifiera sina druvor separat även om man sedan blandar sin slutprodukt. Här har man använt Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc och Muskateller, men avslöjar inte den exakta fördelningen. Vinet är ljusgult, ungdomligt och bjuder på fruktighet såsom krusbär, syrliga äpplen, lime i både doft och smak. Jag tycker det fungerar utmärkt till färska räkor, lättare fiskrätter men också till en härlig chark- och ostbricka. Sötma Fyllighet Syra Foto: Matilda Söderström Foto: Ponduroza