Nöjesnytt Växjö 1
våga testa nya viner Börja träna och äta nyttigar
e är återkommande ambitioner för det nya året. Bra löften men ambitioner jag haft förr och gäsp, ärligt inte är speciellt benägen att hålla. Men vad sägs om något mer intressant och som kan kittla smaklökarna 2022. Som att prova minst ett nytt, okänt vin varje månad. Klimatförändringar påverkar vinvärlden allt mer. I vinerna yttrar sig det som markanta smak-, och stilskillnader. Tiden är förbi när vinälskare kunde utgå från sanningar om hur ett visst vin, från ett specifikt distrikt eller speciell druvsort ”ska eller borde” smaka. Skillnaden till hur det var förr märks kanske mest i Europas klassiska vindistrikt. Med Champagne som ett av de mest utsatta områdena av alla. Utmaningen där och i andra områden är att anpassa arbetssätt efter det nya vanliga. I många av världens vindistrikt pågår en omställning som närapå saknar motstycke i historien. Även vin från södra halvklotet påverkas. Förändringarna har varit uppenbara för vinjournalisterna som bevakat Systembolagets tillfälliga lanseringar under 2021. I provningarna har vi tydligt kunna skönja de förändringar som nu sker i vinvärlden. Det finns många exmepel men jag tänker främst på champagne. Och ett exempel är välrenommerade Louis Roederer. Husets årgångslösa kvalitet Brut Premier ändrade namn till Collection 242 under året. Kortfattad anledning var anledningen en större frihet i att skapa den bästa champagnen, oavsett årgång. Sammansättningen, blenden, som representerar husstilen ges nu ett unikt nummer (för tillfället 242). Blandningen utgörs som tidigare av olika druvsorter, kvaliteter, årgångar och reserve-viner varav vissa är fatlagrade men man frångår tidigare strikta och reglerade arbetssätt för att i stället fokusera på att få fram den ”bästa” champagnen. cava CAVA ROY BRUT NATURE (50632), EKO, 149 KR Spanjorer från trakten kring San Sarduní d´Anoia lärde sig tillverka mousserande vin i Champagne. Traditionell Cava görs bland annat av inhemska druvorna xarel-lo, macabeau och parrellada. Efter en mångårig, svajig resa där kvaliteten på vinerna åkt bergochdalbana är Cava återigen på topp. Som en seriös utmanare till läromästaren Champagne rycker Cava fram och prisskillnaden är stor. Torr, frisk örtigt grönfruktig smak med inslag av bröd – inget fattas. Betyg: 4 vitt BOMBOLY FURMINT GIZELLA PINCE 2019 (91815), 329 KR Det som sticker ut i det ungerska vinet, förutom att vinet är strålande bra, är den torra smaken. Till skillnad mot vad man kanske tror, att vinet borde vara sött. De världsberömda söta vita viner i kvalitet Tokaji aszú står fortfarande starka men parallellt rycker en ny trend fram av torra viner, av druvan furmint. Smaken är torr, fyllig, druvig av gula plommon, hint av aprikos och kärnor med inslag av mandel, nötter och örter. Bra längd, nötig. God! ELKE JUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT vintips att prova för en smakstart av 2022 rött CREATION RESERVE PINOT NOIR 2019 (90402), 249 KR Tillfälligt rött av druvan pinot noir som fick mig att stanna upp. En sval, violfräsch rödbärig sötma, precis kryddighet, med balans av kaffesmakande fat och överlag, nyanserade detaljer. Wow så intressant. Välgjord och spännande utmanare till klassisk Bourgogne. Från högt belägen, enskild vingård i Walker Bay, Sydafrika. Betyg: 4 7 FUENTES 2018 (2763), 169 KR, BESTÄLLNINGSVIN. Det här ovanliga, inte som andra vinet är av de lika okända druvorna listán negron och tintilla. Ursprunget är Kanarieön Teneriffa i den centrala, norra delen som heter Valle de la Orotava. Från de branta vingårdarna, som skördas för hand, ser man Atlanten. Smaken är frisk av röd frukt, körsbär och plommon, distinkt örtig, med osande sten som ett tecken på mineral, lägg till en touch av blyerts. Lång eftersmak. Fräck, unik och läcker från producenten Suertes del Marques. Betyg: 4