Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Carl Lundberg
Friluftsliv Linda Staaf
Friluftsliv Beredd på kris
Friluftsliv Bästa tipsen inför skridskosäsongen
Friluftsliv Bästa tipsen inför skidsäsongen
Friluftsliv Test av jackor
Friluftsliv Från skräp till guld
Friluftsliv Barnslig mat
upplev //utemat V i ser röken först. Den ringlar
sig mellan de gamla ekarna, vindlar sig runt rödgula löv på grenar och mark. Mälarens höstvatten skymtar i bakgrunden medan vi vandrar nedåt slänten, följer rökens slöjor. Drar in doften av eld, jord och fuktiga löv i näsan. Till slut ser vi vindskyddet och där pågår febril aktivitet. Linus sitter på knä vid ett litet tält som omsluter ett stycke fläsklägg. Andreas klättrar på vindskyddets gräsbevuxna tak och plockar kärleksört. Andra Andreas vänder en potatis som ligger svart på en glödbädd. Det är en tvårätters lunch som förbereds här ute i skogen. Linus presenterar förberedelserna; fläsklägget som just i detta nu röks inne i tältet sen tre timmar tillbaka och som innan dess blivit ”sousviddat” i 15 timmar. Råsakerna på elden som ska bli ett dekonstruerat rotmos. Senapssåsen på löktravsroten de just plockat i skogen. Och vid sidan om elden står en kittel och blänker. – Där i finns varm äppelmust med stjärnanis, kanel och kardemumma, säger Andreas och ler bakom skägget. Att laga mat utomhus är ungefär som att laga mat hemma i köket för de här tre. Bara härligare och lite mer utmanande eftersom man får vara en smula uppfinningsrik. Men de har vanan inne vid det här laget. Ätbara vilda växter Linus Nilsson, Andreas Fjällman och Andreas Berkvall jobbar till vardags på I Ur och Skur-förskolan Trollsländan i Bromma. Andreas Berkvall är kökschef inne i köket, medan Andreas Fjällman och Linus för det mesta är utomhus och lagar mat tillsammans med barnen. Det blir kanske inte fläsklägg som röks i tre timmar till vardags, men en hel del experimenterande hinns med. Vi befinner oss i Görvälns naturreservat norr om Stockholm. Det är killarnas hemmaskog. Andreas Berkvalls sambo Erika och dotter Nova är också med idag. Nova är redan hungrig och har fått smaka på harsyra, stekt röksvamp och kärleksört. Hon ger mig ett smakprov på den sistnämnda och vi kommer överens om att smaken påminner om ärtor. Det Stora som små trivs runt elden, speciellt om det finns någon godsak … »Förra året hade jag en grupp med de äldsta barnen och de kunde ju hugga ved, tända eld med eldstål, namnet på 83 ätbara växter och även var man kan hitta dem.« finns massor av kärleksört i skogen och killarna använder den ofta på förskolan. – Den är särskilt god till vit fisk, tipsar Andreas. På Trollsländans förskola är barnen vana vid naturen och allt som hör till. – Förra året hade jag en grupp med de äldsta barnen och de kunde ju hugga ved, tända eld med eldstål, namnet på 83 ätbara växter och även var man kan hitta dem, berättar Linus. Andreas Fjällman nickar ivrigt på andra sidan elden. – Jag har en grupp fyraåringar nu. Det är ju ganska vanligt att krångla med maten i Förbered hemma, laga ute. den åldern. Men om de får plocka maten själv, eller hjälpa till att laga den blir det mycket mer intressant för dem, säger han. SM i utomhusmatlagning Utelivet har varit självklart för Linus och Andreas sedan barnsben. De var först scouter, sedan scoutledare och i år firar de tjugo-årsjubileum som friluftskompisar. Idag driver de även ett företag tillsammans där de tar med sig grupper ut i naturen och inspirerar med utomhuspedagogik och matlagning. De har sovit här i vindskyddet i natt, lagat mat i det kompakta höstmörkret i skogen. Sådär som så många gånger förr. Andreas Berkvall däremot är inte lika van vid vindskyddsnätter och utomhusmatlagning. Kanske snarare nyfrälst. Det började egentligen med att de andra två ville delta i SM i utomhusmatlagning och bjöd med honom. – Det kändes som en rolig utmaning och en kul grej att haka på, säger han. En utmaning blev det och de sammanfattar tävlingen med att det är svårt att tävla i mat. – Vi hoppades verkligen gå till final och var nöjda med vår prestation. Vi fick beröm för vår sparsmakade användning av elden, hade roliga inslag friluftsliv#4–2019 63
Friluftsliv Bli skidlärare
Friluftsliv Blå ledare
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet