Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Carl Lundberg
Friluftsliv Linda Staaf
Friluftsliv Beredd på kris
Friluftsliv Bästa tipsen inför skridskosäsongen
Friluftsliv Bästa tipsen inför skidsäsongen
Friluftsliv Test av jackor
Friluftsliv Från skräp till guld
Friluftsliv Barnslig mat
”Att se de små engagera sig, njuta av en eld elle
r lära sig en ny ätbar växt känns meningsfullt.” Fakta om kockarna som picklade tusenskönor och älgörtgrädde, beskriver Linus. Men det räckte inte ända fram. Killarna kom tvåa i sin delgren. – Skillnaden på att laga mat ute och inne blev väldigt självklar i SM. Allt handlar egentligen om temperaturen, den går inte att reglera som på en spis. Man måste lära känna elden, förklarar Andreas Berkvall. Idag brinner elden stadigt och tryggt i det gråmulna vädret och tävlingsstressen är långt borta. Det är dags att smaka på lunchen. Tillsammans dukar de fram tallrikar på den fuktiga marken, skär upp köttet, borstar rent rotsakerna från sot. Ett lager med kol gör att de inte torkar ut, får jag berättat för mig. Morötterna ser förkolnade ut men när de blir uppskurna visar sig insidan vara mjuk och lysande orange. Tallriken som placeras i mitt knä ser lika lockande ut som på en restaurang. Och smakar bättre. Andreas Berkvall är utbildad kock men Andreas Fjällman och Linus har lärt sig på egen hand. De provar sig fram Snyggt som på restaurang. och frågar sig ofta hur de kan göra vanliga rätter analogt. Igår kväll gjorde de en osedvanligt lyckad chokladfondant i mackjärnet. De älskar att experimentera, särskilt med vilda ätbara växter. Linus berättar om när han och mullegruppen brukade baka ute. En gång plockade de jätteslide – en stor ört som kan bli flera meter hög. Den liknar rabarber och växer ofta i diken. – Vi tänkte att den skulle funka i bakverk lika bra som rabarber. Så vi bakade paj ute i skogen med reflektorugnen. Barnen tyckte den blev jättegod och att den påminde om rabarberpaj. Eldens dragningskraft Att laga mat med barn ute är ett roligt och viktigt jobb, tycker både Linus och Andreas. Att se de små engagera sig, njuta av en eld eller lära sig en ny ätbar växt känns meningsfullt. – När jag tänder elden kan de sitta i vindskyddet och berätta historier för varandra, de verkar trivas väldigt bra oavsett väder, berättar Andreas. 64 friluftsliv#4–2019 NAMN: Linus Nilsson ÅLDER: 32 GÖR: Förskollärare på I Ur och Skur Trollsländan, friluftsinspiratör och utbildare inom utomhuspedagogik, friluftsteknik och utomhusmatlagning på Naturens Hemligheter (www.naturenshemligheter.se) BOR: Bromma, Stockholm FAMILJ: Frun Elin och 3-åriga sonen Beppe LAGAR HELST UTE: Säsongsbaserad mat över öppen eld. BÄSTA FRILUFTSAKTIVITETEN: Vandring och paddling. HAR ALLTID I RYGGSÄCKEN: Kniv och tändstål. NAMN: Andreas Fjällman ÅLDER: 34 GÖR: Förskollärare på I Ur och Skur Trollsländan samt inspiratör och utbildare inom matlagning och utomhuspedagogik på Naturens Hemligheter (www.naturenshemligheter.se). BOR: Jakobsberg, Stockholm FAMILJ: Singel LAGAR HELST UTE: Ett nybakat bröd med ett örtsmör på säsongens vilda växter. BÄSTA FRILUFTSAKTIVITETEN: Att sitta framför brasan en mörk höst kväll. HAR ALLTID I RYGGSÄCKEN: Utrustning för viltplockning, kniv, sax, påse och oftast en spade. NAMN: Andreas Berkvall ÅLDER: 37 GÖR: Kökschef på I Ur och Skur Trollsländan BOR: Viksjö, Stockholm FAMILJ: Gravid sambo och dotter Nova som är 3 år LAGAR HELST UTE: Gryta av nåt slag. BÄSTA FRILUFTSAKTIVITETEN: Fiska gädda på våren. HAR ALLTID I RYGGSÄCKEN: Extra kläder, hatar att frysa.
Friluftsliv Bli skidlärare
Friluftsliv Blå ledare
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet