Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Carl Lundberg
Friluftsliv Linda Staaf
Friluftsliv Beredd på kris
Friluftsliv Bästa tipsen inför skridskosäsongen
Friluftsliv Bästa tipsen inför skidsäsongen
Friluftsliv Test av jackor
Friluftsliv Från skräp till guld
Friluftsliv Barnslig mat
moment av matlagningen och allt tar tid. De bruka
r känna sig stolta efteråt. Även om maten tar tid måste det inte vara särskilt svårt. På vintersäsongen åker våffeljärnet ofta fram, tillsammans med varma drycker. – Det absolut bästa med det här jobbet är att varje dag är olik den andra och att barnens intresse styr och vädret såklart. Det är fint att se hur de blir vana och bygger upp en trygghet i naturen, förklarar Linus. – Och tack vare barnen lär vi oss Kanelbullar i pinnbrödsform över öppen eld är ett säkert kort. mycket. De frågar ju en massa, kan jag äta den och den? Om vi inte vet tar vi reda på det. Det är dags för efterrätten. Bulldegen Tips: Laga mat med barn utomhus • Förbered mycket hemma och ta med. Till exempel färdig bulldeg eller smet. • Låt barnen vara med under förberedelserna, de kan planera vad de vill ha på sin varma macka eller liknande. • Var kreativ och våga testa. Allt blir ju inte alltid bra första gången, men till slut får man in vanan. • Pinnbrödsbullar är kul och enkelt, samt att det engagerar barnen. • Gör barnen delaktiga genom att plocka vilt och laga. Harsyra och stensöta är lätta växter att känna igen. • Förbered ingredienserna till en smulpaj hemma, men plocka bären på plats. Använd sedan trangialocket som pajform med folie över och ställ på elden. • Införskaffa ett mackjärn. I det kan du göra sockerkaka och chokladfondant. En god efterrätt är exempelvis briochebröd med nutella, jordgubbar och mascarpone. Det blir en dessert-macka! • Låt allt vara på barnens villkor, det ska vara lustfyllt för dem. • Ta ett steg i taget. Grilla korv första gången. Nästa gång kan ni göra tillbehören på plats. Ni skulle kunna plocka svamp och göra en svampstuvning som ni har på korven. har kock-Andreas kalljäst hemma. Varsamt snurrar han den runt en pinne som han ger till Nova. Några bullar ligger i folieformar mellan två glödlinjer i eldstaden. – Allt är ju lite godare här ute, konstaterar Andreas och ser ut över Mälaren där solen kastar oväntade stråk av eftermiddagsljus. Förmodligen kommer han lockas ut från inomhus-köket allt oftare framöver – ett faktum som får Nova att applådera. Det tar en stund att få exakt rätt gyllene färg på bullarna och under tiden värms kroppen upp av het äppelmust. – Fast den största skillnaden mellan att tävla i matlagning och det vi gör med barnen är nog ändå tempot, säger Andreas Fjällman och petar i glöden. – I tävlingen blev det stressigt och – Elden är en sådan naturlig mötesplats för både stora och små och den har en grundläggande dragningskraft på oss människor, det märks. När elden är tänd sitter de storögt och tittar, det är häftigt, tillägger Linus. Andreas håller med och skrattar till. Barnen glömmer till och med bort att leka ibland. – Vi plockar en del bär, bland annat nypon för att koka till saft eller soppa. Barnen kan ju gå och leka under kokningen för det tar en stund. Men de sitter som förhäxade av elden och stirrar på kitteln. Det är fint att måltiden får ett sådant långsamt tempo. Det tar tid ute i naturen och det kanske är ett viktigt komplement till stressiga vardagsmiddagar hemma. Ute är de med i varje nervöst. Ute såhär, med en klunga barn, då är det tvärtom. Då finns tid till berättelser, ro och eftertanke. Och lek förstås. Tävlingen var en kul grej men det här är ju på riktigt, fortsätter han, medan doften av bullar fyller gläntan och förmodligen gör varje söndagsbesökare i närheten avundsjuk, liten som stor. »Det absolut bästa med det här jobbet är att varje dag är olik den andra och att barnens intresse styr och vädret såklart. Det är fint att se hur de blir vana och bygger upp en trygghet i naturen.« 66 friluftsliv#4–2019
Friluftsliv Bli skidlärare
Friluftsliv Blå ledare
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet