Maxikökets Broschyr v47-52-22 1
Maxiköket tipsar v 47 Svinntips! Använd bara så m
ycket fisk, räkor och grytbas som går åt. Det går bra att Fiskgryta med räkor och saffran Färskost: 1 vitlöksklyfta 1 förp (à 200 g) Philadelphia naturell 1 msk tomatpuré 1/2 tsk cayennepeppar 3 krm salt Fiskgryta: 1 förp (à 420 g) Royal Greenland torskryggfilé 1/2 tsk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 400 g morötter 400 g palsternackor 1/2 kruka basilika 2 förp (à 0,5 g) Santa Maria saffran 2 msk olivolja 2 förp (à 400 g) krossade tomater 3 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 apelsiner, skal och saft 1/2 tsk salt 1 förp (500 g) Royal Greenland frysta räkor med skal 1/2 kruka basilika Till servering: 1 surdegsbaguette 6 portioner Medel Tid: Under 45 min frysa in grytbasen och använda vid annat tillfälle. 1. Tina fisken och räkorna. 2. Färskost: Riv vitlöken fint på ett rivjärn. Blanda färskost, vitlök, tomatpuré, cayennepeppar och salt till en kräm. 3. Fiskgryta: Skär fisken i ca 2 cm stora bitar och salta, låt den ligga i 10 minuter. 4. Skala och skiva löken och hacka vitlöken fint. Skär morötter och palsternackor i ca 2 cm stora bitar. Hacka basilikan. 5. Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka, saffran och basilika i oljan ca 2 minuter i en stor kastrull. 6. Häll i krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning och koka på medelvärme, utan lock, i ca 10 minuter. 7. Riv det yttersta skalet av apelsinerna och pressa ur apelsinsaften. Smaksätt grytan med apelsinskal, apelsinsaft och salt. 8. Sänk värmen. Häll av överflödig vätska från fisken och lägg i den och räkorna i grytan, sjud på svag värme under lock ca 3–4 minuter. 9. Plocka basilikabladen och strö över grytan. 10. Servera grytan med färskosten och bröd.