Maxikökets Broschyr v47-52-22 1
Maxiköket tipsar v 51 Svinntips! Potatis- och pur
jolökssoppa med ansjovis och ostchips Soppa: 600 g fast potatis 300 g purjolök 2 tsk neutral rapsolja 8 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 3 dl vispgrädde 2 msk vitvinsvinäger 1/2 burk (à 125 g) ansjovis salt 20 g färsk gräslök Ostchips: 150 g Västerbottensost 1/2 burk (à 125 g) ansjovis Till servering: 8 skivor Skogaholms julvört smör Soppor fungerar utmärkt som matlåda. 4 portioner Medel Tid: Under 45 min 1. Soppa: Skala och skär potatisen i 2 cm stora bitar. Skölj, ansa och strimla purjolöken. 2. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull i 2 minuter. Tillsätt potatis, vatten och smulad buljongtärning. Koka soppan under lock i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. 3. Ostchips: Sätt ugnen på 175°C. 4. Riv osten fint på ett rivjärn. Skär ansjovisfiléerna i 2 cm stora bitar. Lägg 2 msk ost i högar på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en ansjovisbit i mitten av varje hög och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. 5. Soppa: Rör ner i grädde, vinäger, ansjovis och lite av spadet från ansjovisen i soppan. Låt koka upp och smaka eventuellt av med mer salt. Mixa soppan slät. Hacka gräslöken fint och strö över soppan. 6. Servera soppan tillsammans med ostchipsen och julvört med smör.