Utmärkt Göteborg 1
Gastronomi för folk i jeans Robert Maglias klassi
ker Enoteca Maglia har blivit The Monk at 46. text Carl Bodin Svensk Vid Mariaplan har den rutinerade krögaren och kocken Robert Maglia sedan tio år tillbaka skämt bort grannskapet med vällagad italiensk mat, utan krusiduller på sin krog Enoteca Maglia. Nu är den italienska kvarterskrogen ett minne blott och istället har han och hans kollegor öppnat upp the Monk at 46 på samma adress. – Vi fyller elva år i år och kände att det var dags för någonting nytt. Både jag och min kollega Ben har en extremt stor bakgrund inom fine dining. Tillsammans har vi jobbat på många av de bästa krogarna vi har runt om i Europa. Alltså jobbat, jobbat, inte skalat potatis i tre månader. Däremot hade vi tröttnat på det där med tjusiga maträtter. Det var så Enoteca Maglia föddes, vi ville jobba med texturer och höga smaker och göra gastronomi för folk i jeans. Vällagat och gott, men enkelt, säger Robert Maglia. Allt sedan dess har Enoteca Maglia varit ett mycket välbesökt och uppskattat tillhåll i Majorna. Det har naturligtvis gått upp och ner under perioder med bland annat pandemin, konjunkturen och på sistone det återkommande problemet med personalrekrytering i en bransch som lockar allt färre. – Du är aldrig bättre än din sämsta kock. Vilket är ett jävla aber för många, men vi har lyckats lösa det bra med ett lyckat partnerskap med Ben och ett vasst team bakom honom. Tidigare har konceptet till viss del begränsat Robert och Ben. Det italienska har genomsyrat menyn och varit basen i allt som serverats. – Egentligen är både jag och Ben skolade ”frankofiler”, men det italienska har varit fokus på menyn här sedan starten. Det föll sig då ganska naturligt. Jag härstammar från Italien och tävlade där nere i början på 2000-talet med framgång, med bland annat Crister Svantesson som mentor. Nu frångår man dock det gamla matkonceptet och ger plats för nya smaker. - Nu lagar vi sån mat som vi älskar, utan begränsningar, inspirerad av våra resor i Korea och Vietnam. Det är franskt, spanskt, amerikanskt och även lite italienskt. Huvudsaken är att det är kul mat. En enkel gastronomi, men vi kastar oss ut den geografiska djungeln. Den som är orolig för att The Monk at 46 kommer att bli en experimentverkstad utan tydlig linje där gästerna är försökskaniner för kockarnas galna idéer kan dock vara lugn. – Vi blandar och vrider på konventioner och reviderar om klassiska maträtter, men vi lattjar inte. Det finns ingen anledning att 38 utsätta våra gäster för spektakel. Det är lite crazy, men bra. Det är inga experiment, men ett roligare kök. Ben får spänna bågen! Utöver det nya matkonceptet har The Monk at 46 också genomgått en visuell förändring. Interiören har fått sig en uppfräschning och en stor och inbjudande lounge har inretts. Även drycken har fått mer spelrum där det italienska har tonats ned och kompletterats med fler delar av vinvärlden. – Vi har Göteborgs minst skitnödiga sommelier, Peter, så det blir bra viner. Vi är inte nån druvjuicekrog. Det finns visserligen jättebra naturliga viner, men här ligger fokuset på mer klassiska viner, även om det inte finns någon direkt begränsning. Dessutom har vi drinkar och en massa andra goda grejer. Namnet på krogen kommer från att det tidigare bott en munk på adressen. Egentligen den dock kunnat heta vad som helst. Det viktigaste för Robert var bara att namnet inte skulle förknippas med en viss typ av mat, eller ett koncept. – Varken jag eller Ben har det bekräftelsebehovet att vi än en gång behöver sätta vårt eget namn på restaurangen, avslutar Robert.