Utmärkt Göteborg 1
Faccia Grassa Kvarteret Olskroken är en italienar
e rikare. Faccia Grassa är en restaurang som kan skryta med en särskilt hängiven grundare - med en pastaexamen i fickan och erfarenhet från faktiska vingårdar i Toscana. Möt Johan Blomberg veckan efter den efterlängtade öppningen i början av december. text Malkolm Landréus Hur var öppningen? – Det var nervöst och kul! Mycket folk och ett jättebra gensvar på allting. Det var många som verkade väldigt sugna på pasta och vin i den här stadsdelen och jag hoppas ju själv att jag fyller ett hål som jag själv tyckt har funnits. En kvarterskrog där man gå och äta lite annan mat än hos de andra och ett lite annat vinutbud. Men det var full matsal och stimmigt, på ett gött sätt! För oss som har dålig koll på Olskroken, vad är det för kvarter? – Olskroken ligger i östra delarna av Göteborg och ett väldigt klassiskt kvarter där det finns en skoaffär, en matbutik, ett apotek… det är som en riktig gammal stadsdel som fortfarande lever kvar tycker jag. Det är mycket äldre människor där som nästan aldrig lämnar Olskroken, samtidigt är den som en inkörsport till nästan hela östra Göteborg för det går fyra spårvagnslinjer och en stor stombuss förbi här. Så det bor väldigt mycket människor här i alla åldrar, men det har varit ganska eftersatt i hela östra Göteborg tycker jag, när det kommer till nöjesutbud. Så det är mycket därför jag vill vara här, för jag tror på området och jag vill gå i bräschen för vad jag ser som en förbättring av stadsdelen. Berätta lite om konceptet och menyn! – Man kan säga att vi står på två ben. Jag gör pastan, färsk pasta där jag försöker göra tre olika varianter varje vecka. Utöver det har jag min kökschef Alex Bergendahl som har fått ganska fria tyglar att sätta övrig mat. Jag vill att någonting i varje rätt ska luta åt Italien, men han får leka lite. Vi har lite snacks, ost och chark, två förrätter, varmrätt och två-tre desserter. Det ska vara en riktig kvarterskrog där du kan komma in och äta en varmrätt eller en pasta och dricka ett glas vin, eller sitta hela kvällen i baren med vänner och dricka goda italienska viner framförallt, men inte bara. Jag kommer ha viner från hela världen, jag är ju importör själv. Har du någon personlig koppling till Italien? – Ja, det har jag. Jag har bott där i tre år till och från. Jag jobbade på en vingård i Toscana i ett år, jag har pluggat italienska i både Rom och Bologna. Sen har jag utbildat mig inom pasta i Brescia och praktiserat i Bologna. Sen var jag en sväng på Sicilien också och min fru är halvitalienska. Det var en del, du. – Haha, ja sen har jag rest en del inom Italien också så det är väl min USP. Jag gör 40 ju inte pasta från ett område, utan jag försöker visa på mångsidigheten i pastan. Det skiljer sig oerhört mellan en pasta gjord på ägg och vetemjöl från Piemonte och en på vatten och durumvete som är från Puglia. Så det är väl ett av mina mål här, att visa hur mångsidig pasta faktiskt kan vara. Hur ser det ut att plugga pasta i praktiken, får man en pastaexamen? – Jag fick lära mig av de här gamla tanterna i Bologna att rulla pasta med rullpinne, eller mattarello som det heter, som är det traditionella sättet. Så jag är diplomerad på något sätt. Sen är det ju en livslång inlärningskurva där man hela tiden lär sig nya saker och blir snabbare och bättre. Och visst har du ambitionen att erbjuda pastakurser framöver? – Ja, precis. Vi har öppet onsdagar till lördagar kvällstid nu, där jag ska försöka lägga pastakurser på tisdagar och då är det både för företag och privatpersoner. Så jag har specialbeställd två bord, mattarelli och skärbrädor från Italien så jag kan ha tolv personer samtidigt på kursen.