Sommarguiden Stockholm 1
KROGLIV Bleck Rolfs kök Mellan På krogarna i mell
ankategorin blir notan vad du gör den till. Fördrink och vin? Då springer den snabbt iväg. Alkoholfritt och öl? Du kan sluta noja. Här kommer våra tips. Bleck Katarina Bangata 68 www.restaurangbleck.se Intill Blecktornsparken ligger Bleck i lokalen som tidigare var parkarbetarnas redskapsbod. Restaurangen kännetecknas av ett det stora trädäcket som utgör uteserveringen där solen gassar hela dagen. Maten består av små- och mellanrätter. Burrata med basilikaolja på smörstekt levain och friterad kyckling med dragonmajo är klassiker på menyn. Vinerna drar åt det naturliga hållet Rolfs kök Tegnérgatan 41 www.rolfskok.se Intuitionen öppnade redan 1989 men är fortfarande en av stans populäraste restauranger. Idag ägs krogen av Johan Jureskog och Klas Ljungqvist. Krogen är alltid full, men lyckas oftast pussla in några till. I den sorliga lokalen med öppet kök hänger det stolar på väggarna. Maten är rustik och vällagad, filosofin är enkelhet och kvalitet. Rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré och fiskgryta med räkor, musslor, grädde och aioli är typiska rätter. Vinlistan är diger med stort fokus i Frankrike. Rolfs kök stänger för luncher men håller öppet kvällstid hela sommaren. Surfers Norrlandsgatan 24 www.surfersstockholm.se Surfers serverar kinesiska smårätter med mycket kryddor. Rätter som bangbang ji si på kycklingbröst med sesam och gurka och oemotståndligt het kyckling i röd olja har blivit klassiker. Surfers öppnade i Visby innerstad långt innan smårätter var standard på den svenska krogscenen. När systerkrogen slog upp i huvudstaden jublade stockholmarna. Ta med dig många vänner och låt en flodvåg av kinesiska Sichuankryddade smårätter välla in på bordet. Surfers håller stängt två veckor i slutet av juli. Kagges Sillkafé Lilla Nygatan 16 www.sillkafe.com Sillkafét är nördigt vällagad svensk mat i små assiettserveringar. Stämningen är avslappnad och andas axelryckande ”det löser sig”. Menyn skrivs dagligen på en tavla och tanken är att gästerna skapar sitt eget smörgåsbord av smårätter. Självklart finns en mängd olika sillsorter. Dragon och fänkål, ramslökssill, senapssill och brännvinssill, till exempel. Men det kan också dyka upp wallenbergare och kycklingmacka. Givetvis serveras öl och nubbe till detta. Ena halvan av ägarduon, Dogge Tjärnhammar-Alm, åker till Gotland över sommaren för att driva Grå Gåsen. Den andre, Kalle Lindborg, är kvar i stan och håller sillkafét öppet. Woodstockholm Mosebacke Torg 9 www.woodstockholm.com Woodstockholm är en konceptuell kvarterskrog som byter tema ibland. Temat är alltid ett land, och menyn är sedan helt influerad av detta. Ryssland, Italien och Thailand är exempel på länder som restaurangen gett sig på att tolka. Restaurangen utmanar normerna kring hur en klassisk restaurang ska vara uppbyggd och tänjer lekfullt på gränsen mellan showbiz och krog. Oavsett vilket temaland som gäller för ett besök utlovas genuin matglädje och vällagade, hållbara, lokala råvaror. Surfers 14 Sho