Sommarguiden Stockholm 1
SNAPS-BODIL Man ska förmodligen inte lyfta fram s
naps i Sverige utan att konsultera riktig expertis. Den expertisen hittar vi hos Bodil Stigsdotter - Sveriges, och världens, enda snapssommelier. Text: Peter Steen-Christensen Efter åratal på Långbro Värdshus och efter det Nationalmuseums nya restaurang i Stockholm så är Bodil Stigsdotter sedan något år tillbaka ansvarig för Arkösunds hotell, en liten pärla i den östgötska skärgården. Bodil är utbildad sommelier i grunden med bred bas inom alla drycker efter studier i Grythyttan, på vad som då hette Restauranghögskolan och nu är ett campus som tillhör Örebro universitet. Hon förklarar hur det gick till när hon blev utnämnd till snapssommelier. – När jag arbetade på Långbro värdshus där vi serverade mycket olika snaps med ett brett urval blev jag tillfrågad om jag ville bli ambassadör för snaps. Eftersom jag gillar traditioner och anser att vi bör bevara snapsen som kulturarv var det ett lätt svar och så fick jag titeln snapssommelier och ambassadör för snapsen, förklarar hon. – Det är inte bara drycken i sig som är av intresse för mig utan även själva kulturen runt omkring, varför vi dricker som vi gör, hur det kryddade brännvinet har utvecklats. Alla andra länder är så stolta över sina egna drycker, men jag skulle vilja påstå att vi inte är det på samma vis och det är det jag vill ändra på som snapssommelier. I begynnelsen användes brännvinet som medicin eller rusningsmedel, men det är idag en dryck att njuta av. Är det svårare att para mat med snaps än med vin? Vis av erfarenhet, vad menar du vi oftast gör för fel och vad är dina bästa riktlinjer? – Det största felet de flesta gör är att ta en favoritsnaps till all mat. Ofta dricks snaps när det är olika maträtter på buffé eller olika sillar. Det man istället bör göra är att ta flera mycket små 1-2 centiliters snapsar till de olika rätterna. Ljusa, lätta aromatiska till lättare mat såsom fisk, skaldjur och grönsaker och mörka, fatlagrade till smakrik mat med toner av rökt och grillat. Och prova vad det verkligen smakar. Oavsett vin eller snaps tänker jag alltid på att möta upp smaker eller aromer ur maten med drycken. En rätt med mycket dill i, tänk en snaps med de tonerna som till exempel Aalborg Dild eller Läckö. Den första smakar mer dillchips och är lite sötaktig, den andra mer färsk dill. Våga prova nya kombinationer! Det gäller all dryck! Till sist får du gärna tipsa om tre favoritsnapsar och vad man i så fall ska äta tillsammans med dem. – Kyrkeby Ek, från Kyrkeby bränneri i Småland, har en spännande historia. De är ett av få brännerier som bränner på potatis. Resultatet blir ett kryddat brännvin som får en skvätt av olika sorters lokala fruktbrännvin - med plommon, körbär och öpple - och en skvätt sherry i sig och sedan lagras på olika sorters ekfat i olika storlekar. En snaps som går lika bra att njutas som avec, precis som många andra fatlagrade snapsar. Allt handlar om temperaturen. Som avec är det viktigt att den är rumstempererad. – Bland krögarnsnapsarna gillar jag speciellt Henrik Norströms pors/verbena citron. Den är frisk och fräsch och lätt till en kalvcarpaccio med citronzest och örtcreme. – O.P. Björk är fortfarande min största favorit. Också den milt kryddig med friska aromatiska citrustoner. Urgod till citronsill. Nya lanseringar Det lanseras nya snapsar på löpande band. Här är några av dem. Gotlands Sprits Besk, 365 kronor, säljstart 2 maj Kryddig, bitter smak med tydlig karaktär av malört, inslag av pomerans. Snaps & Us Midnattssol, 347 kronor, säljstart 2 maj Kryddig smak med inslag av torkad frukt, citrus och örter. Spirit of Hven Knuts Dansk Akvavit, 199 kronor Kryddig smak med inslag av dill, kummin och citrus. Fjällbränt Blåbärssnaps, 429 kronor Bärig smak med inslag av blåbär, örter och mandel. 52 Fjäre Klassisk Akvavit, 279 kronor Kryddig smak med inslag av kummin, dill, peppar och citrus. Povel Akvavit, 279 kronor Kryddig smak med inslag av kummin, anis, fänkål och citrus. Snälleröds 120 Years Anniversary Edition, 299 kronor Hantverksdestilleriet Snälleröds grundades i Skåne 1901 av lokala bönder. För att fira 120-årsjubileet skapade destilleriet för någon månad sedan 120 numrerade flaskor av en snaps där basen är en akvavit som lagrats på fat och kryddats med rom.