Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Upp till kamp för sänkta ölprise
r! Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock Krogarnas ölpriser har skenat ordentligt på senare år. Numera kostar en vanlig stor stark uppåt hundringen, och hur gott det än är med öl så är det ett orimligt pris. Det skulle behövas ett rejält priskrig bland stadens pubar. Det är inte länge sedan som man kunde få fem öl för en hundralapp på krogen. Idag räcker en hundring till EN öl, och faktiskt inte ens det om man väljer en mer exklusiv variant. En normal stor stark kostar numera oftast nånstans mellan 70 och 80 kronor, det må vara bra ur folkhälsosynpunkt men det är inget vidare vare sig för plånbok eller det psykiska välbefinnandet. När jag började gå på krogen var låga ölpriser en konkurrensfördel och krogarna pressade priserna nedåt för att locka kunder. Tidningarna publicerade ölbarometrar där de jämförde stans ölpriser och under vissa tider var det extra billigt, något som lanserades med namn som “EU-priser”, “Happy hour” eller “After work”. En bra bit in på 2000-talet var det vanligt med ölhinkar med fem öl för en hundring, som senare visserligen minskades ner till fyra för en hundring. Sedan gjorde finöl som IPA, stout, färsköl och weissbier sin entré på bred front och då kunde krogarna börja ta mer betalt för dessa. Samma sak när det sedan började dyka upp allt fler lokalproducerade öl i krogarnas sortiment. Detta är i grunden jättebra och har gjort öldrickandet mer intressant, sofistikerat och roligt. Men det har också drivit upp priserna på den vanliga stora starken. Finölen har fått kroggästerna att vänja sig vid högre ölpriser generellt och då har krogarna även kunnat höja priserna på vanlig Falcon, Norrlands eller Mariestad. För det finns ingen lag som säger att en stor stark måste kosta 79 spänn. Här och var i landet går det fortfarande att hitta pubar som säljer stor stark för sisådär 35 kronor, så det går alltså att sälja öl till det priset. Och det är inte så att dessa krogar gör förlust direkt, marginalen på öl är skyhög och en rimlig nivå vore att en stor stark bör kosta en krona centilitern. För många kroggäster har de senaste åren varit tuffa ekonomiskt och många skulle nog gärna vilja se ett rejält priskrig på krogarna. Om barer och restauranger tar sitt ansvar och sänker priserna så ska vi göra vår del och dricka mycket öl. Tillsammans är vi starka och kan få ner de höga ölpriserna i landet. Behåll gärna högre priser på finölen, men sänk drastiskt priset på en vanlig stor stark. Tobias Jarl hälsar alla välkomna till Askens Vinbar Valvet. Ett krypin för stans vinälskare Text & Foto: Tobias Pettersson I december öppnade Askens Vinbar Valvet i den mysiga källaren och har snabbt blivit en samlingspunkt för Norrköpings vinentusiaster. Asken har länge varit en av Norrköpings mest omtyckta restauranger och har ett trevligt läge mitt i Knäppingsborg. I lokalen ingår också ett källarvalv som använts på olika sätt genom åren, ett tag var det en burgarbar och nu på slutet har det mest använts som festlokal. Men tänker man på källare och välvda tak så tänker man också på vin, så steget att öppna en vinbar var ganska naturligt. Askens sommelier är alltid på plats och svarar mer än gärna på frågor och guidar gästerna genom vinets underbara värld. – Det finns jättebra restauranger med fantastiska vinlistor men vi tyckte det saknades en renodlad vinbar. Tanken här att man bara ska kunna slinka in på ett glas vin, eller få en miniprovning direkt vid bordet om man känner för det. Man behöver inte köpa fulla glas utan kan ta 5-centilitersglas om man till exempel vill testa tre olika bordeauxer, säger Tobias Jarl. Vinbaren har öppet tisdag till lördag och arrang32 NOLLELVA erar provningar en gång i månaden med olika teman. Hittills har intresset varit stort med gäster där vissa redan är kunniga och andra som är nyfikna och vill lära sig. Och självklart kan man även beställa öl eller alkoholfritt om man så önskar. – I dagsläget har vi lite mer än 300 etiketter från hela världen på listan. Vi har mycket från gamla världen men även stort fokus på USA, mycket Napa Valley och mycket pinoter, men jag handplockar från olika länder och distrikt som jag tycker är spännande. Det är en väldigt levande lista, det kommer nyheter nästan varje vecka. Det ska alltid finnas nåt nytt och vi erbjuder i princip hela listan på glas. Vill man äta finns ostar och chark för den som bara vill ha något lätt, men som matgäst har man även full tillgång till hela Askens meny. – Hit kan du gå för att testa en massa roliga viner som du förmodligen inte får tag i själv. Du kan även få en liten berättelse om vinerna om du vill. Vi har ett stort utbud och är väldigt generösa i prissättningen, säger Tobias.