DT 1
Intervju text och foto: Carl Bodin Svensk Swedish
Taste trappar upp med nya bistron Genom etablerandet av bistron La Belle, en trappa upp i huset, tar man nu ett nytt grepp om matutbudet i Göteborgs mest älskade varuhus. Den trista gamla Condeco-lokalen i NK-huset är renoverad till oigenkännlighet och andas nu franskt brasserie istället för torftig bullfika. Köksmästaren Totte Svanström, restaurangchefen Gustav Johansson och Magnus Lindström är trion som skall blåsa liv i hörnlokalen i korsningen mellan Drottninggatan och Fredsgatan. Sedan tidigare driver krögarna lunchrestaurangen Swedish Taste i NK-husets källare, men fler likheter än den geografiska närheten och uttalade kvalitétsambitioner kommer bli svårt att hitta. Trions nya projekt blir det franska brasseriet Le Belle och kommer att öppna redan klockan åtta på morgonen och hålla öppet till sent på kvällen. Ambitionen är att skapa en levande mötesplats för såväl fikasugna shoppinggäster som förbipasserande Göteborgare och nattsuddare. – Fredsgatan är norra Europas mest trafikerade gågata, så underlaget här är naturligtvis enormt. Vi hoppas kunna få en skön blandning av gäster som besöker oss och att Le Belle blir en naturlig mötesplats från tidig morgon till sen kväll. Som på brasserier i Frankrike skall menyn löpa sömlöst genom dagen, säger Magnus Lindström. Av förklarliga skäl blir det en varierande meny- På morgonen serveras det frukost och från lunch och framåt får gästerna möjlighet att välja rätter från en á la carte. – Det blir klassisk fransk café- och brasseriemat. Vi vill fånga upp hela dagen. Det blir fantastiskt fina bakverk och bullar, croissanter och goda mackor. Sen blir det en meny som går från köket med tart 24 djungeltrumman.se flambée, sniglar, steak tartar och croque monsieur förklarar Totte Svanström som kommer att vara ansvarig för maten på plats. Trion bakom La Belle känner varandra väl och har jobbat tillsammans i olika forum i nästan tjugo års tid. – Vi har väl jobbat ihop sen 2005 Gustav? Snart blir det guldklocka! skämtar Magnus. Magnus startade Swedish Taste, då på en annan plats, redan under tidigt 2000-tal och har drivit det i olika konstellationer sedan dess. Gustav och Totte blev en del av företaget efter att ha jobbat som anställda åt Magnus under en period. Nu är trion dock som en enda stor familj med restauranger i Göteborg och en matstudio i Stockholm. – Det var faktiskt inte förrän 2010 som jag och Magnus började jobba tillsammans säger Gustav, men jag har jobbat med Totte sedan tiden på Klädesholmen, det var för ungefär tjugo år sedan. Det är således en rutinerad och trio som ligger bakom brasserie La Belle. Men detta faktum tilltrots finns en viss nervositet inför öppningen. – Vi har ju en idé om hur allt skall bli men i slutändan blir det säkert någonting helt annat ändå, avslutar Totte med ett skratt. Brasseriet håller likt NK öppet alla dagar i veckan, året runt, förutom på juldagen.