DT 1
Intervju snabba och släppt glas i golvet för att
markera att en yta inte är tömd. Den som velat jobba i baren ska lära sig den hårda vägen med orimliga scheman och personalmat som äts på stående fot i disken, helst kall. Det är faktorer som gjort att många stannar tillfälligt i vår bransch, ingen orkar slita så i längden. Bort med allt sådant. Jag ser fram emot hälsosamma arbetsplatser där unga personer vågar skapa långsiktiga karriärmål. Är det fortfarande mest killar som söker sig till barjobb? – Det kommer hur mycket tjejer som helst nu vilket är otroligt kul. Det har stundvis varit ensamt och tufft att vara tjej bakom en bar. ”Kan du hämta en bartender?” ”Kan du be honom göra drinken?” ”Du vet väl inte hur whisky smakar?” är skit man fått höra från gäster. Det har varit jättesvårt. Jag jobbar med det yrke jag älskar och folk säger att de inte vill att jag ska göra deras drink? Men det håller på att ändras. Som tonåring jobbade Josefine på hotell och fick göra frukost-, konferens- och städpass. Men när 18-årsdagen äntligen passerat gick hon till barchefen och bad att få praktisera. – Jag älskade den öppna och välkomnande miljön i hotellbaren. Showen bakom hela bartendergrejen och det kreativa skapandet verkade så himla kul. Första dagen på min praktik fick jag ett recept på mojito och blev lämnad själv i åtta timmar. Efter det började jag läsa på mer och slogs en dag av att vi använde Franco’s sour mix i stället för limejuice till vår margarita. Då började jag känna att jag vill lära mig på riktigt, och hoppade på en bartenderutbildning. Det nedsolkade fenomenet? – Många tänker på grabbarna grus och flaring. Säga vad man vill, men jag gillade att man lärde sig väldigt mycket på kort tid. På fyra veckor lärde vi oss grunderna i sprit, drinkar och drinkrecept. För ett år sedan prisades Josefine Thorén som Årets Stella-bartender på den prestigefyllda gastronomigalan med motiveringen “Hon har en gnistrande kreativ kraft och bubblande energi (…). I hennes bar blir gästen alltid upplyst, både av kunskap och en strålande personlighet.” 2020 utsågs hennes egendesignade cocktail Pennegroni till Årets signaturdrink på den nordiska bargalan BCA. Två år senare nominerades Josefine till Årets bartender på samma gala, och Bar Bruno, där hon var barchef, vann Folkets val. Vad betyder pris och galor för dig? – Det är ett fantastiskt fint kvitto på att det jobb man gör uppskattas. När jag kom hem dagen efter Stellapriset var baren full av människor som stirrade. Det var lite prestationsångest, jag trodde jag skulle tappa allt jag höll i. Men det är också en fin del av galor och priser – att gäster får större förståelse för att det är ett yrke som vi har valt och något vi brinner för, inte en bisyssla under studietiden. Berätta om hur Pennegroni kom till. – Min kompis Robert beställde något ”annorlunda” en stressig kväll på Stranger. Jag slog ihop hans favoritdrinkar pendennis och negroni. Han, hans vänner och hans vänners vänner började beställa drinken som fick spridning och har senare etablerat sig på drinklistor i flera svenska städer. Jag fick nyligen höra av en vän från Australien att drinken är världens hit i Christchurch i Nya Zeeland. Då fällde jag absolut en tår, så absurt och overkligt. Tänk om du fått en slant för varje såld Pennegroni? – Då hade jag legat på playan nu. Så gör du en Pennegroni 20 ml roku gin 20 ml apricot brandy 10 ml galliano l’aperitivo 10 ml söt vermouth 30 ml citronjuice 5 ml agavesirap Skaka alla ingredienser och sila i ett rocksglas över en stor isbit. Zesta en bit apelsinskal över drinken. djungeltrumman.se • 2019 35