Nolltretton 1
MAT & DRYCK Familjen Carneteg satsar på att lyfta
anrika Starby Hotell Text: Benny Nilsson Foto: Starby Hotell och Benny Nilsson Stefan Carneteg var länge ett välkänt namn inom Linköpings restaurang- och hotellbransch innan han avyttrade sina verksamheter. Nu startar han om med familjen, då de nyligen övertog anrika Starby Hotell i hemstaden Vadstena. D et var i december 2017 som Stefan, och hans kompanjon Bengt Pettersson, sålde Best Western Hotel Linköping, Best Western Priceless Hotel och The Box Hotel med tillhörande verksamheter till Petter Stordalen och Nordic Choice Hotels. – Tiden med Bengt var en fantastisk resa där vi tillsammans lyckades etablera två populära hotell för besökare till Linköping, samt även skapa två populära restauranger i anslutning till dessa. Vi var precis i färd med att öppna upp vårt stora projekt The Box Hotel när vi fick ett erbjudande från Petter som vi inte kunde tacka nej till. Då visste vi ingen att en pandemi skulle komma, men med facit i hand så kan man väl säga att vi hade lite tur där, säger Stefan. Tiden efter försäljningen har gått till att umgås mer med familjen och sedan har han även varit anställd platschef på O´Learys under ett år vid deras nyetablering på Stora Torget i Linköping. – Det var spännande att vara med att starta upp deras stora eventcenter och sportbar vid torget. Det flöt på riktigt bra till en början, men sedan blev det tuffare i och med de hårdare coronarestriktionerna som började gälla i november 2020. Vi får hoppas att vi är i sluttampen av pandemin och att det sakta men säkert börjar öppnas upp mer under sommaren som kommer, säger han. Dock var Stefans uppdrag åt O´Learys över och i november förra året dök en möjlighet upp att överta Starby Hotell i hans hemstad Vadstena. Nu fick han möjlighet att tillsammans med sin familj starta 14 NOLLTRETTON ett gemensamt projekt, nämligen att utveckla det anrika hotellet med tillhörande konferens- och spaanläggning till att bli ett attraktivt resmål för framtida besökare. – Det känns otroligt kul att få starta upp det här med familjen. Det är främst jag och min dotter Hilda som är involverade i den dagliga verksamheten, men även min fru är med och hjälper till i mån av tid. Att tillsammans få ta sig an detta kulturarv med anor från Gustav Vasas tid känns både spännande och ärofullt. Starby Hotell innefattar 60 rum med 120 bäddar, samt en tillhörande konferens- och spaanläggning med åtta konferensrum och åtta grupprum. Hotellet har även en populär festvåning och en välrenommerad restaurang med plats för 100 gäster. – Vi har påbörjat en omfattande renovering av anläggningen där såväl restaurang och bar samt gemensamhetsutrymme totalrenoverats under våren och nu planerar vi fräscha upp rummen och en utbyggnad av spaanläggningen i en nära framtid, berättar han. Något som varit hotellets signum genom åren är den fantastiska maten som lagas av Starbys duktiga kockar. Det som särskiljer Starbys kök är att här styr ingen kökschef utan restaurangens tre kockar har gemensamt ansvar för det som lämnar restaurangens kök. - Det gör att de känner ett gemensamt ansvar att allt ska hålla högsta kvalité. De står för den kreativa processen som skapar alla de fantastiska menyer som gjort hotellet känt genom åren. Detta är något som vi ska behålla och jobba vidare på – så att allt fler kommer hit och upptäcker vår goda mat. Hur ser framtiden ut för Starby? – Vi ser mycket ljust på framtiden, det är en av anledningarna till att vi dragit igång det här projektet. Bara pandemin ebbar ut i takt med immunitet och vaccinering så kommer allt fler företag och privatpersoner besöka hotellen igen. I många fall tror jag att man kommer konferera och resa allt mer i sin närmiljö och där vill vi vara ett attraktivt alternativ i regionen. Vi ser att det börjar bokas på inför hösten i år och kommande vår, nu får vi bara hoppas att det fortsätter gå åt rätt håll. – Givetvis följer vi alla gällande restriktioner, så att våra gäster ska känna sig trygga och bekväma när de besöker oss, avslutar han.