Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Denna gång blir det
fokus på vin till grillning, något som blivit lite av en nationalsport i Sverige där grilldoften sprider sig bland trädgårdarna så här års. Grillkungarna sätter på sig sina förkläden. De största entusiasterna grillar förvisso året om, vare sig vinden viner, regnet piskar ner och snöflingor lägger sig som ett vitt täcke över karrén - inget kan stoppa en riktig grillfantast. Låt dem hållas och se på istället, kanske med ett glas vin i handen? För grillning gäller kraftiga viner, i regel stadiga röda. Hur veganska, vegetariska och miljövänliga vi än har blivit - så landar det säkerligen övervägande kött på grillgallret. Ät gärna kött, men lite mindre, helst svenskt och framför allt lite bättre producerat. Precis som med vin, drick mindre – drick bättre. Grillad mat får ofta kraftiga smaker. Så vinet bör klara av dessa kraftiga smaker. Men många går fel här och blandar ihop kraftig med mycket sträva tanniner. Vinet bör klara av den grillade smaken, men också ha balans. Nu ska man kanske inte överbetona detta alltför mycket utan ta det som du tycker om, eller tycker passar till maten. Då blir det oftast bäst. Häng med på grillvinresan nedan, där vi bryter av med ett bubbel till grillkocken och ett vitt till grillat? /Text: Peter Lannesand ROODEBERG 2019 / Sydafrika / Art.nr 7451 / 99:Italiensk korv med paprika och lök Rök & Grilla – recept, tekniker och tillbehör: Tukan förlag Gör så här: Du behöver: (4 portioner) Italienska korvar I kg tärnad fläskkarré kall 2 tsk fänkålsfrön 2 tsk torkad salvia 2 tsk torkad timjan 1 knippe hackad persilja skal från 2 citroner 2 tsk salt 1 tsk svartpeppar 1 tsk chiliflingor 1 meter korvfjälster olja, till pensling Fyllning 4 msk olivolja 1 röd paprika, tärnad 1 gul paprika, tärnad 1 rödlök, tärnad 2 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 4 små baguetter 6 msk majonnäs 1 näve ruccola 1. Gör korvarna genom att blanda fläskkarrén med de övriga ingredienserna i en stor skål tills köttet är helt täckt. 2. Mal fläsket och de övriga korvingredienserna i en köttkvarn med en grov hålskiva. Ställ köttfärsen i kylskåpet i 30 minuter. 3. Blötlägg korvfjälstret enligt anvisningarna på förpackningen. Trä fjälstret över en korvstoppningsmaskin och gör en knut i änden. Fyll korvstoppningsmaskinen med den fyllda färsen. 4. Fatta ett stadigt tag om fjälstret och fyll med färsen. När fjälstret är fyllt lägger du ut korven rakt och naggar längs med hela korven med en sticka. Vänd på korven och gör likadant på andra sidan. Vrid och knipsa av fyra långa korvar. 5. Gör fyllningen genom att hetta upp oljan i en medelstor stekpanna. Tillsätt paprika och lök och fräs på medelhög värme i 10 minuter eller tills paprikorna och löken har mjuknat. Tillsätt vinäger, salt och peppar och stäng sedan av plattan. 6. Förbered grillen för tillagning över direkt värme och hetta upp den till medelhög värme. Pensla grillen lätt med olja och grilla korvarna i 6 minuter på varje sida eller tills köttet inte längre är rosa och köttsaften är helt genomskinlig. 7. Dela baguetterna, bred på majonnäs och lägg i en korv i varje tillsammans med paprikafyllningen. Strö över lite ruccola och servera. Här har ni ett rustikt och friskt vin från Sydafrika med bra bett och friska smaker av körsbär, plommon, kakao och örter. Braai är Sydafrikas namn på grill, ett ord som kommer från Afrikaans braaivleis och betyder ”grillat kött”. Man kan lätt säga att i Sydafrika är nationalrätten grillat i alla former och smaker, så klart att vinerna passar de med! Roodeberg är grillvin de luxe. Fyllighet Strävhet Syra BEAUMONT DES CRAYÈRES – GRAND ROSÉ Frankrike / Art.nr 50957 /239:Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott, okomplicerat och passar utmärkt som apertif men även till grillad fisk och grönsaker. CUVÉE MADAME – BOURGOGNE CHARDONNAY 2019 / Frankrike / Art.nr 70303 / 119:Kampen mot Petiga ätare Enligt en ny undersökning av Hello Fresh kämpar många föräldrar med petiga ätare när det är matdags. Undersökningen visar att barn i åldern 10-17 år är mest petiga när det gäller mat, medan småbarn under 4 år är de mest äventyrliga när det är matdags. I undersökningen framkom det också att många föräldrar begränsar variationen i deras barns kosthållning genom att bland annat basera kosthållningen på deras egna matpreferenser och genom att utesluta livsmedel för att ”de vet att de inte kommer att gilla dem”. Undersökningen visar också att många föräldrar använder särskilda taktiker för att uppmuntra deras barn till att vara mer äventyrliga med mat och att vissa belönar sina barn för att prova nya livsmedel, men HelloFresh kökschef Sara Hoffgaard förklarar var16 NOLLTRETTON för denna taktik kan vara ohjälpsam: – Om sockerhaltigt och onyttigt godis används som belöning, blir de ännu mer önskvärda för ett barn, och gör att det blir mindre troligt att barnen provar nyttigare alternativ. Ett av de mest populära tillvägagångssätten för att handskas med petiga ätare enligt undersökningen, visade sig dock vara att lägga till nya livsmedel i små mängder, vilket Sara berättar kan vara effektivt. – Det är klokt att inkludera ett obekant livsmedel tillsammans med mat som du vet att ditt barn gillar. I huvudsak fungerar den bekanta maten som en snuttefilt för ditt barn, vilket gör att de känner sig mer bekväma vid middagsbordet. (SS) Här har vi hittat en vit bourgogne med stor fyndstämpel. Torr och stilig, med fylliga inslag av gula plommon, örter, mineral, vita blommor och nektar. Testa det gärna till en klassisk helgrillad majskyckling med mycket örter och pigg citron. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock