Öl & Whisky 1
DRYCKESNYHETER The Famous Grouse på sherryfat Det
senaste tillskottet i familjen The Famous Grouse är en ny whisky slutlagrad på sherryfat av europeisk ek, vilket ger en något sötare och fruktigare whisky men fortfarande med originalets välbalanserade karaktär. Destination på portvinsfat En svensk limiterad, orökig, single maltwhisky lagrad på portvinsfat. Mackmyra Destination är baserad på ett recept som tänjer på gränserna åt det lite fylligare hållet från sprit lagrad på amerikansk vitek, med ett djup ifrån portvinet medan de typiska bourbonfaten bidrar med balans och harmoni. Kalaset toppas med smörkola, pigga toner av körsbär och björnbär. Det färdiga resultatet är balanserat men ändå komplext och fylligt. Mackmyra Destination lanserades i månadsskiftet september/oktober genom Systembolagets beställningssortiment. 10 000 flaskor släpps. - Under två års tid har vi utvecklat och förfinat receptet på vår Sherry Cask Finish och det här blir ett fint syskontillskott i linjen av vår skotska blended whisky när den är som bäst. Alla våra produkter har The Famous Grouse lena och välbalanserade karaktär, men också sin alldeles egen personlighet, säger Rasmus Borgström, Nordic Brand manager på Edrington Sverige. Agitators fjolårssuccé har gjort comeback Agitator Whiskymakare gillar att utmana konventionerna. Förra året lanserade de whiskyn Argument: kastanj som lagrats på fat av kastanjeträ, vilket ger helt andra aromer än det normala lagringssättet ekfat. Agitator säger själva att de har som ambition att “tänka nytt, fritt och framåt”. Whiskyn sålde snabbt slut och belönades som resultat med en ny tillfällig lansering om 7 200 flaskor på Systembolaget 4 november. Har ni tur finns det några flaskor kvar. – Det är kul att få ta ut svängarna och testa nya smaker. Fat av olika träslag kan öppna upp nya spännande whiskysorter, och Argument Kastanj är ett tydligt tecken på det. För oss är kastanj en viktig komponent när vi blandar ihop i stort sett all vår whisky, så det är extra kul att låta just det fatet få stå i centrum, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator. 14 conventum.se/noje