Nolltretton 1
SOMMAR Den populära allsången fortsätter på Gästi
s Text: Camilla Larsson Foto: Lukasz Malyszka, Thorleif Robertsson I sommar är det dags för femte upplagan av det populära konceptet ”Allsång på Gästis” på Gästgivargården i Borensberg. Magnus Bäcklund står kvar som allsångsledare och är också i år kompad av husbandet Soulmates från Örebro. - Det är både en bra allsångsledare, band och ljud och dessutom i en familjär miljö vilket uppskattas av folket. Det är litet men på riktigt, säger Marie Ackeräng som arrangerar allsången tillsammans med sin familj. Snart är det premiär för årets Allsång på Gästis som hålls torsdagar på Gästgivargården i Borensberg. Under de fem åren som den har anordnats har den kommit att bli något av en folkfest. Med omkring 500 besökare på varje tillställning har den blivit så pass populär att folk åker långväga till Gästgivargården enbart för allsången. I år inleds den med Johan Boding, Vera och Melinda Ackeräng (12/7). Därefter följs den av Linda Bengtzing och Alexander Strandell (19/7), Nanne Grönvall (26/7) och Jack Vreeswijk, John Daniel och Malin Bratt (2/8). Sedan avslutas den som vanligt med Micke Syd (9/8), men i år har han Susie, en av systrarna i Lili & Susie, vid sin sida istället för Tommy Ekman som brukar vara med. - I år är det väldigt många speciella och bra artister, men en som många ser fram emot att se är Jack Vreeswijk som har varit på Gästgivargården för ett antal år sedan och nu återvänder hit, berättar Marie. Utlottningar och tävlingar sker under själva allsången uppe på scenen, då personer ur publiken har chans att vinna olika priser från företag som sponsrar under kvällen. Nytt för i år är att P2 Restaurang & catering kommer dit och kommer att finnas bakom Ångbageriet med en enklare barmeny. Detta beror på att familjen Ackeräng har sålt restaurangen som finns på Gästgivargården. Den anrika restaurangen kommer givetvis också vara öppen som vanligt men ägs och drivs numer av familjen Wallqvist. Förutom P2 Restaurang & catering kommer också Skedevi jordgubbar vara på plats och sälja jordgubbar. Nya ägarna satsar på närodlat Text: Camilla Larsson Foto: Privat Restaurangen i Gästgivargården, numera kallad Restaurang Gästis har inför säsongen fått nya ägare. Det är Pontus Wallqvist och hans två söner Jesper och Jonatan som tagit över. Både Pontus och Jesper har tidigare erfarenhet av branschen och de satsar mer på närodlad mat. - Menyn är lite ändrad från tidigare år, men vår grundidé är att vi använder oss av svenska råvaror och närodlade produkter, berättar Pontus. Restaurang Gästis har ett fantastiskt läge i Borensberg, precis vid Motala ström. Högsäsongen är på ingång och det är en hel del som ska fixas inför sommaren. På restaurangen är de i full gång att välja sommarmeny. - Vi lagar nya rätter varje kväll för att hitta vad som passar till menyn. Sen anpassar vi så mycket vi kan efter vad säsongen kan erbjuda. Men vi har en del hamburgare på menyn och bland annat röding också, säger Pontus. SOMMAREN ÄR HÖGSÄSONG Pontus bor i Borensberg och har tidigare drivit Restaurang Tre Bröder i Ljungsbro. När han fick höra att restaurangen 56 NOLLTRETTON vid Gästgivargården var till salu tog han kontakt med Marie Ackeräng, som drev restaurangen förut. - Största skillnaden är att Restaurang Gästis även är en sommarrestaurang och att vi har öppet både lunch och kvällar nu under sommaren som är högsäsong för oss, säger Pontus. Och för framtiden kommer Pontus fortsätta satsa på att maten ska ha hög kvalité med svenska råvaror och så mycket närodlat som möjligt. - Det är lite vår idé att satsa på svenska råvaror och närodlad mat. Sen är så klart målet att restaurangen ska bära hela året och gå bra även under lågsäsong. Jag vill även lyfta fram våra unga ambitiösa kockar som gör ett fantastiskt jobb med att skapa goda maträtter åt våra gäster. För mer info: www.restauranggastis.se