Nolltretton 1
golfbanan Somriga grillkvällar vid Text: Tobias P
ettersson Foto: Bistron Hylinge Golfbana Förra året gick Söderköping GK och Norrköping GK ihop, och i samband med det tillträdde Martin Wiklander som ny krögare för Bistron på Hylinge golfbana. Nu går man in på sin andra sommar och fortsätter att utveckla de möjligheter Martin såg när han tog över. - Vad jag såg direkt var potentialen bland de närboende från exempelvis Östra Ryd, Söderköping, Luddingsbo, Västra Husby och Snöveltorp. Tanken var att öppna upp bistron mer och få hit gäster som inte nödvändigtvis är golfare. Lokalborna ska känna att de kan komma hit och ta en fika, glass eller äta mat. Martin satsade på grillbufféer och pizzafredagar som fick ett stort gensvar. På hösten fortsatte han med skärgårdsbuffé och julbord som blev utsålda. Stor vikt läggs vid råvarorna och kvaliteten och bistron jobbar i möjligaste mån med svenska råvaror, helst närproducerat och ibland ekologiskt. - Vi som jobbar här älskar grillat och såg att det inte fanns något liknande i närheten. Vi serverar 8-12 köttdetaljer, vegetariska rätter och fisk plus en stor tillbehörsbuffé. Vi kör varje fredag juli ut och sen avslutar vi den 18/8 med stor grillfest då vi helgrillar lamm och vildsvin. Vi penslar med örter och vin under många timmar så köttet blir saftigt och gott. I år har vi dessutom trubadur varje grillkväll som kör härlig bakgrundsmusik och vi erbjuder även en stor glassbuffé. - Gästerna är jättenöjda och vi har bara fått strålande beröm. Vi har även vegetariskt och veganskt, så det finns något för alla som kommer hit. Barnen kan äta glass och springa runt så föräldrarna kan slappna av, säger Martin och förklarar varför han tror grillkvällarna blivit en sån succé. - Vi har en vacker miljö, duktiga kockar och trevlig serveringspersonal. Här kan man njuta av vällagad, hemlagad mat i en glad och trivsam miljö. Upplev sommaren på Husby Säteri Text: Tobias Pettersson Foto: Husby Säteri Husby säteri är en populär konferensmiljö men erbjuder även många arrangemang för privatpersoner. De två stora publika evenemangen i sommar är konserterna med Liverpool 18/7 och Janne Schaffer 26/7. - Liverpool har hållit på länge och har en bred publik. Sångaren Sebastian Roos bor faktiskt här i en av flyglarna, så han har nära till konserten. Janne Schaffer gjorde uppehåll förra året men är nu tillbaka igen. De kvällarna brukar alltid bli utsålda, säger anläggningsansvarige Ulf Lacker. Från den 18/6 satsar Husby säteri på à la carte, måndag till fredag 18-22. - Vi har fått två superduktiga kockar från Grythyttan som börjat här i år. De kommer satsa på en varierad meny som bytts ut beroende på tillgängliga råvaror. Vi försöker satsa på närproducerat med hjort från eget vilthägn, fisk från S:t Anna och örter från en granngård. Senare i höst (13/10) är det dags för ”En historisk måltidsresa” där Carl Michael Bellman och Ulla Winblad kommer på besök och gästerna äter en fyrarättersmiddag genom historien från Cajsa Wargs dagar fram till relativ nutid under ledning av en kunnig sommelier. Det blir antikt linne och silverbestick, dessert med känsla av punschveranda och avslutning med sju sorters kakor. I sommar erbjuds även golfpaket med närhet till tre golfbanor och slottsweekend där man kan känna historiens vingslag. Dagtid går det att besöka säteriets butik för jakt, fritidskläder och inredning, samt Schweizeriet med smörgåsar och hembakta kakor. Man har tagit fram en egen Husbytårta gjort på choklad och havtorn från närområdet, så det finns många anledningar att besöka Husby säteri. - Vi är ett av Sveriges bäst bevarade 1700-talsslott. Köket är fantastiskt och miljön är väldigt fin med utsikt över Slätbaken, säger Ulf. 88 NOLLTRETTON