Sommarguiden Malmö 1
Deras restaurangdel kallas naturligtvis för Il Ri
storante och utan överraskning så serveras dagsfärsk pasta från fabriken. I övrigt så är idén att göra som de italienska nonnorna (alltså far- och mormödrarna) alltid har gjort - goda maträtter som svängts ihop med det som trakten har att erbjuda. Il Ristorantes meny tar avstamp i vad som finns i trädgården och i närmaste närheten. Dessutom har de en deli-del och en plan om nästa steg mot världsherravälde genom öppnandet av ett hotell här under sommaren. Heaven/The Lodge Stjärnkocken Simon Weinberg som tidigare huserade på Oslos Bokbacka, och innan det varit på Noma i Köpenhamn och Operakällaren i Stockholm flyttade förra året in på Idala Gård inte långt från Trelleborg med en ambition att driva hotell, vingård (med hjälp av FruktstereoI) och en restaurang med naturnära meny gärna med råvaror från trakten och allra helst från gården - som honungen från deras egna bin som serveras till frukostbuffén. De odlar så mycket de kan själva på gården och kompletterar det med nära samarbete med lokala bönder. Resultatet är en modern och rustik gårdsbistro med en meny som varierar utifrån säsong och de råvaror som är tillgängliga. A la carte-menyn ändrar sig därför nästan dagligen men de lovar att det finns något för alla. Heaven, The Lodge När krisen dök upp för något år sedan innebar det naturligtvis ganska snabbt problem för både hotell- och besöksnäringen såväl som för restaurangbranschen. Ett av de tidiga offren var The Lodge på Romeleåsen mellan Genarp och Veberöd. Vad som började som en dröm om en plats för avkoppling och välbefinnande uppe över Skånes trädkronor, levde lyckligt i nästan alla sina dagar innan det abrupt slutade med en lavin av avbokningar och plötslig konkurs. Förra sommaren dök dock nya ägare upp till SPA-hotellet och ett led i den nya satsningen är ett fokus på restaurangen Heaven. Från en av de andra covid-offren, Michelin-beströdda SAV, plockade de det ansedda kocknamnet Alexander Fohlin som styr deras kulinariska satsning. Säsongens råvaror, närproducerat och inspirerat av den svenska floran och faunan är vad det handlar om. Dessutom kan man såklart krydda besöket med ett dopp i poolen och utsikt över landskapet. Il Ristorante, Pastafabriken, Ingelstorp Idag är den lilla kyrkbyn Ingelstorp, någonstans mellan Ystad och Simrishamn, ganska fredligt. Annat var det 1893 när prästdottern skrev ett brev till sin faster: ”Annars är här oro och obehag genom järnvägsarbetare, det sägs till och med att de i måndags ofredat kyrkoherden på vägen. Han skulle gå till Gustava Sandström, som ligger mycket sjuk.” Järnvägsarbetarna är ett minne blott, istället har det flyttat in pastabagare. Ännu inga brev om oroligheter och det är nog för att de helt enkelt inte hinner med något annat än att a.) baka pasta, och b.) servera den till hungriga gäster som har tagit genvägen till Italien. Pastafabriken som tagit hantverkspastan till en högre nivå under sina tre år som dragplåster till annars så sömniga Ingelstorp, drivs av samma lag som har bageriet Söderberg & Sara i Ystad och pizzakiosken Hedvigsdal i Malmö Saluhall - Tilde Möller, Per Söderberg, Per Extor. Precis som på deras övriga ställen jobbar de på pastafabriken med närproducerat spannmål och lokala mjölsorter. 20 Holy Smoke, Bräcke Stämningen är en sidedish. Barnen kommer för grillade marshmallows, de vuxna för rökt kött. Holy Smoke utanför Höganäs i Kullabygden började som en längtan efter något som inte fanns. Kött som legat och gottat till sig i en smoker under en herrans massa timmar. Men upplevelsen ska kunna härledas tillbaka till första tuggan som enligt Holy Smoke är helt avgörande. Och här har vi detaljen där Holy Smoke sticker ut från resten av restaurangerna på denna lista. Förutom fläskkött från Ugglarps och kyckling från Bjärefågel så behöver de alltså gå över ån för att hitta det bäst lämpade köttet. Den kommer från Creekstone Farms i Arkansas City, Kansas som levererar prime brisket och shortribs och har allra högsta kvalitetstänk på alla nivåer och noggrant utvalda Black Angus-kreatur. Sen är det raka vägen till deras smokehouse. ”Allt som kommer in rått, kommer ut rätt”. Hörte Brygga, Foto: ©Christian Gustavsson