Sommarguiden Malmö 1
Lyran Lyran, Simrishamnsgatan 36A Det är som att
komma hem till någon. Vid det stora köksbordet sitter ett gäng vänner i medelåldern och skålar i bubbel. Bakom det välutrustade barköket står kvällens två matlagare, snickesnackar råvaror med de unga matintresserade som sitter där, förbereder middagen i godan ro och hejar glatt på de gäster som efter hand trillar in. En spiraltrappa ringlar sig till nedervåningen där ytterligare bord står placerade med utsikt mot något som ser ut som ett akvarium för vin. Lyrans naturvinslager går inte av för hackor och kompletteras dessutom förtjänstfullt med lokal cider, öl, egenhändigt smaksatta likörer och fermenterade juicer. Mastio, Dragörkajen 1A Vinnaren av 2015 års ”Sveriges Mästerkock”, Sandra Mastio, står bakom pizzarestaurangen Mastio i Limhamn. Här är det råvarorna som bestämmer pizzautbudet, som generellt håller sig till en 3-4 stycken till antalet och heter allt från Margherita till My Presciousss. I lokalen vid Dragörkajen finns det plats för cirka 30 gäster. Mutantur, Erik Dahlbergsgatan 14 Ett 20-tal rätter, stora som små, fyller menyn på Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögrens Mutantur vid Davidshall. Namnet Mutantur står för förändring, vilket talar för restaurangens och menyns natur. De nordiska och skånska rötterna är tydliga hos den moderna matbaren, men även några internationella influenser finns på menyn. Namu, Landbygatan 5 Jennie Walldén blev ”Sveriges Mästerkock” år 2013 och har sedan dess bland annat öppnat Namu, Malmös första koreanska restaurang, tillsammans med maken Jonas. Här får koreanska smaker möta lokala skandinaviska råvaror i den mån det är möjligt för att göra upp en rad olika mellanrätter. Namu satsar på såväl lunch- som middagsservering, och det blir även en del cocktails som paras väl ihop med maten. 44