DMG 1
MAT z INSEKTER – FRAMTIDENS MAT är en strut ”chap
ulines” (rostade gräshoppor med chili) en högtidsstund för varje gringo med självaktning. För den som vill komma över insekter i Sverige idag finns fyra huvudsakliga vägar att gå: Du kan samla in dem på egen hand, du kan odla dem, du kan köpa insekter avsedda som föda åt husdjur i butik och du kan beställa insekter avsedda som föda åt människor på nätet. De insekter man beställer i webbshoparna är som regel frystorkade. Ofta kan du också beställa insektsägg eller produkter som ”förstärkts” med insekter, till exempel syrsmjöl. I de fysiska butikerna går det ofta också att hitta frysta och levande insekter. Vad kostar det då? Ja, så länge insekter inte är godkända som livsmedel är priserna fortfarande ganska höga. Några riktpriser är 140 kr för 100 gram syrsmjöl, 80 kr för 45 gram buffalomaskar och 130 kr för 20 gram gräshoppor – plus frakt. Ofta erbjuder webbshoparna också ”prova på-kit” där du till en relativt överkomlig summa kan testa ett gäng olika insekter. Vill du läsa mer om insekter så rekommenderar vi den svenska bloggen www.bugburger.se där du kan hitta uppdaterad information, recept, tips på hur man odlar och mycket annat som hör ätbara insekter till. z Här köper du insekter WEBBSHOPAR: z Grub (Storbritannien) www.eatgrub.co.uk z Crunchy Critters (Storbritannien) www.crunchycritters.com z Delibugs (Holland) www.delibugs.nl z Insectes comestibles (Frankrike) www.insectescomestibles.fr z MiniFood (Belgien) www.minifood.be z Sexy food (Frankrike) www.sexyfood.fr z Thailand Unique (Thailand) www.thailandunique.com FYSISKA BUTIKER: z Kalu (Danmark) www.kalu.dk z Ruohonjuuri (Finland) www.ruohonjuuri.fi Två recept med insekter SUGEN PÅ ATT laga god mat med insekter? Här är två lättlagade recept som är perfekta för dig som är nyfiken på det nya klimatsmarta köket, men kanske inte vill ”hoppa i den djupa ändan av bassängen” med en gång. Insekterna i recepten beställer du lättast från någon av de etablerande europeiska webshoparna vi listat i faktarutan ”Här köper du insekter” i detta reportage. SESAM- OCH HONUNGSKAKOR PÅ SYRSMJÖL MED SVARTMYROR OCH APELSINSKAL Ett proteinrikt, glutenfritt och framför allt delikat snacks som är perfekt till fikastunden. Laga till en batch och bli hjälte på fredagsfikat. Med största säkerhet kommer dina kollegor inte ens att vara medvetna om att de mumsar på syrsor och myror – om du inte berättar det för dem såklart. Till 6–8 burgare behöver du: 1 gul lök 1 selleristjälk 1 medelstor morot 1 liten squash eller zucchini 2 champinjoner 2–3 vitlöksklyftor 100 gram ströbröd 50 gram buffalomask Till 10–12 bitar behöver du: 2 matskedar syrsmjöl 20 gram svartmyror 6 matskedar sesamfrön 4 matskedar honung Apelsinskal Så här gör du: 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Rosta sesamfröna i 5–7 min i en medelvarm stekpanna tills de är gyllenbruna. 3. Skär loss skalet från en apelsin längs fruktköttet och skär det i tunna strimlor eller tärningar. 4. Värm honung i en kastrull till du ser de första bubblorna. 5. Tillsätt sesamfrön och värm blandningen under omrörning ytterligare cirka 5 min. 6. Ta kastrullen av värmen och tillsätt syrsmjöl och myror. Blanda noggrant och låt svalna i 10–20 min. 7. Baka ut smeten och skär den i lagom stora cirka 0,5 cm tjocka bitar. 8. Placera bitarna på en smörjd eller bakpappersklädd plåt och garnera med sesamfrön och apelsinskal. 9. Baka kakorna i ugnen i 15–20 minuter på 180 grader. 10. Låt kakorna svalna cirka 10 minuter och njut. 72 DMG z DEN MODERNA GRÖNYTAN 3 2018 20 gram chapulines (mexikanska gräshoppor med chili) 2 ägg 1 tsk dijonsenap Färsk persilja eller oregano Så här gör du: 1. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och mixa dem tills du har en relativt fin smet, men inte så länge att det börjar närma sig puré. 2. Stek grönsaksblandningen i en stekpanna på medelhög värme i cirka 5 min. 3. Ta pannan av värmen. Häll grönsaksblandningen i en skål och blanda ned ägg, brödsmulor, senap och färska kryddor. 4. Mixa insekterna under några sekunder eller längre, beroende på hur mycket ”textur” du vill ha kvar från insekterna. 5. Blanda ned insekterna i grönsaksblandningen och forma smeten till lagom stora, cirka 3 cm tjocka burgare med händerna. 6. Stek burgarna på hög värme i en stekeller grillpanna. Eller ännu bättre, lägg dem på grillen. Tre minuter på varje sida brukar vara lagom. 7. Låt burgarna vila några minuter och servera i bröd med dina favorittillbehör som tzatziki, majonnäs, coleslaw och pommes frites. GRÖNSAKSBURGARE MED BUFFALOMASKAR OCH MEXIKANSKA GRÄSHOPPOR Ett delikat, köttfritt och klimatsmart alternativ till den traditionella burgaren. Buffalomaskarna kan bytas ut mot mjölmaskar som har en liknande smak. Likaså kan gräshopporna alterneras med vanliga syrsor.