FOTO: VISITALAND.COM Fira Åland 100 år och laga m
at med stjärnkocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund När Finland blev självständigt 1917 önskade Åland tillhöra Sverige. Finland ville inte lämna ifrån sig de 6 757 öarna, men gick med på självstyre. Lagtinget på Åland hade sitt första plenum den 9 juni 1922, och i sommar firas alltså 100 års-dagen. TEXT: IDA BERG På Föreningen Norden vill vi uppmärksamma 100-åringen och ge elever och lärare möjlighet att upptäcka och lära sig mer om Åland. Under Ålandsveckan den 21-25 mars har du som lärare i hemkunskap, historia eller samhällskunskap i årskurs 7-9 i Sverige chansen att tillsammans med din klass uppmärksamma och lära dig mer om Åland, dess hållbarhetsfokus och Smörstekta abborrfiléer med brässerade kantareller Recept av Michael Björklund 4 personer Smörstekta abborrfiléer 800 g abborre Mjöl Smör Salt Peppar Vänd abborrfiléerna i mjöl och vik dem på mitten, stek dem i smör. Ös gärna med smöret över. Glöm inte att salta och peppra, servera genast, gärna med en härlig potatispuré till. 22 NORDENS TIDNING 1-22 Brässerade kantareller 200 g kantareller smör till stekning 1 stor gul lök ca 2 msk vetemjöl 3 dl grädde ca 2 dl mjölk salt nymalen vitpeppar Hacka kantarellerna grovt och fräs dem i smör i en stekpanna. Skala och hacka löken medan de fräser. När kantarellerna fått en fin gyllenbrun färg, tillsätt löken. Låt steka tills löken är genomskinlig. Pudra på vetemjölet, rör om och häll på grädden. Låt grädden koka in och späd med mjölk så den inte blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. unika matkultur. Denna natursköna ögrupp i Östersjön som utmärker sig bland annat när det kommer till sjöfart, skärgårdsliv, äpplen och chips. Och Åland är inte bara bra på äpplen och chips, utan på mat i allmänhet. Ålänningarna ligger i framkant när det gäller hållbar matproduktion, och strävar efter att äta hållbar och lokalproducerad mat. Många är axganer, vilket innebär att främst välja mat som är producerad av åländska producenter. En expert inom området är den åländska kocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund, som vunnit utmärkelsen årets kock i både Finland och Sverige. Du som är lärare i årskurs 7-9 kan nu anmäla din klass till en digital lektion och workshop med Micke, där han berättar om sin matlagningsfilosofi och tillagar en åländsk maträtt. Föreningen Norden ILLUSTRATION OCH FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MICHAEL HANCOCK/NORDEN.ORG/WIKIPEDIA