Marknad Göteborg 1
TALLINN 48 TIMMAR TALLINN Klockan slår, nu packar
vi lätt, hunden är på spa hos min svägerska och bebisen är peppad. Resväska, vagn, cirka 10 000 klämmisar och typ halva bokhyllans alla barnböcker i handbagaget. Mot Arlanda, mot terminal 5 och mot Tallinn. TEXT : JOAKIM BRAGE GUMPERT FOTO: REBECCA BRAGE GUMPERT Att resa med barn är relativt nytt för oss, vår dotter är ett år och det här blir hennes andra resa utanför Sveriges gränser. I våras hade vi en helg i Paris, där hon fick prova bearnaisesås för första gången vilket såklart var en given succé! Så vi är betydligt mer nervösa än vad hon är; hur ska hon bete sig i luften, kommer det vara en helg i kaosets tecken eller kommer allt gå som en dans på tagglösa och mjuka rosor? Vi har nämligen ett minst sagt fullspäckat schema när vi väl är på plats. På Arlanda börjar nervositeten släppa, att checka in går galant och när man reser med barn så hamnar man direkt i ”priority lane”. Med ett mentalt ledmotiv av den gamla Rick Ross-dängan Hustlin’ så rullar jag snabbt igenom säkerhetskontrollen. Till dig som är så ung att du inte har hört den, unna dig själv en spelning, gärna på hög volym och känn hur du bara glider fram. Sen ser jag min spegelbild, en vildvuxen snubbe med svettig panna och dålig hållning. Rick Ross är snabbt bortglömd och som lök på laxen så googlar jag och inser att låten släpptes för 17 år sedan. Hållningen blir till och med ännu sämre. Det lilla planet lyfter i utsatt tid och den korta flighten på cirka 50 minuter är över innan vi ens har hunnit knäcka den första klämmisen. Tallinn är en relativt liten stad, cirka 454 000 invånare, och flygplatsen ligger drygt en kvarts taxiresa från Tallinns gamla stad där vårt hotell ligger. Väl framme på det tjusiga hotellet, Nunne Boutique Hotel, släpper lite av vår ”vad har vi gett oss in på”-känsla. Vi får bukt på bebisens blodsocker, humöret är återigen på topp och frun får ett glas vin. Det här kan gå! Staden är en såväl vacker som historisk stad men har också fått utstå en hel del genom tiderna. Tallinn ligger i norra delen av Estland, vid kusten av Östersjön. Det har gjort att staden historiskt sett har varit åtrådd av landets alla grannar. Nu kommer en kort historielektion - jag gillar historia, lev med det. Det har funnits människor i området i cirka 5 000 år, men på 1000-talet byggdes den första fästningen på toppen av kullen Toompea, som idag är lite av mitten av gamla Tallinn. På 1200-talet var Tallinn ockuperat av Danmark och det sägs att just namnet Tallinn kommer från estniska ”Taani linn” eller ”Taanu linna”, vilket betyder typ ”danskborgen” eller ”den danska staden”. Området bytte till tyskt styre under 1300- och 1400-talet för att sedan hamna under svensk flagga under 1500- och 1600-talet. Tallinn är en av Europas bäst bevarade medeltida städer och den gamla delen påminner mycket om Visby. Bakom vårt hotell ligger dessutom Gustaf Adolfs skola som en påminnelse om det svenska arvet i staden. Men historien fortsätter. Under 1700-talet styrdes denna del av Estland av Tsarryssland tills Estland blev självständigt i början av 1900-talet. Den tsarryska influensen syns bland annat genom den rysk-ortodoxa kyrkan St. Alexander Nevsky på toppen av Toompea, en sån där kyrka med marängliknande torn. Bredvid kyrkan står ett ståtligt slott, byggt på 1770-talet i senbarockstil, på samma plats som den forna gamla fästningen från förr. Idag är slottet hemvist för det estniska parlamentet. Estlands självständighet varade i typ 20 år, sedan blev landet återigen ockuperat. Först av nazisterna, sedan av Sovjetunionen och det var inte förrän kommuniststaten kollapsade som Estland slutligen blev självständigt igen 1991. Allt detta har lämnat avtryck i staden, vilket syns i arkitekturen där flera olika århundraden och stilar möts. Nog med historia och tillbaka till nutid. Dag ett inleds med att vi lämnar väskorna på vårt fina och nybyggda hotell för att sedan promenera genom de kullerstensklädda gatorna i den gamla delen av staden. Vårt första stopp är restaurang Peet-ruut, en gullig restaurang där fokus ligger på ekologiska och lokala råvaror samt naturviner. En bra start på vår resa, med trevliga smaker och en dryckeslista som tilltalade en vinsnobb som inte gillar för mycket av trendigt naturvin. Kvällen fortsätter, bebisen har äntligen somnat efter att hon först har pratat med all personal på restaurangen och sedan rullats längs smågatorna och sjungit sig till sömns. Vi beger oss mot en lite mer turistig bar, Issei, en Nikkei-restaurang och takbar i Radissonhotellet i Tallinn. Nikkei-köket är en blandning av japansk och peruansk mat som härstammar från de japanska invandrare som kom till Peru på slutet av 1800-talet. Restaurangen i sig har en 14 Göteborg