Marknad Göteborg 1
KROG AXET Bratteråsgatan 38, krogaxet.se Öppet: m
ån-tor 16-23, fre 16-01, lör 12-01, sön 14-23. Betyg: 4/6 Några gator in från kajkanten i Eriksberg ligger kvarterskrogen Axet. Restaurangen ligger i bottenplan på det nybyggda huset Kronjuvelen, beläget där “Juvelkvarnens” gamla silo låg. Juvelkvarnen var en stor spannmålskvarn som malde sin sista säd i början av 2000-talet för att sedan byggas om till bostäder. Namnet på restaurangen flirtar således med platsens historia och av naturliga skäl har man även låtit öl stå i fokus. Redan från stunden vi kliver över tröskeln in på Axet känner vi värmen och hjärtligheten från personalen, precis så som det skall kännas på en kvarterskrog. I ett samarbete med Pilsner Urquell har ”tankovna” med opastöriserad färsköl installerats och Axet blir därför lite av en hybrid mellan ölhall och kvarterskrog. Faten med öl fylls direkt i staden Plzeň, på fyra 500-literstankar. Som gäst kan du se när tanken öppnades genom att läsa på tavlan på väggen bakom baren. Pilsner Urquellen serveras enligt 28 Göteborg tradition på tre olika sätt; Hladinka, Šnyt och Mliko. Vår vänliga servitris förklarar skillnaden mellan ölens olika upphällningar och vi landar i en Hladinka. Ölen är perfekt upphälld, smakar ljuvligt och serveras i en kall sejdel. Maten är streetfood-inspirerad och passar sig naturligtvis bäst att ätas tillsammans med öl. Det finns visserligen en liten vinlista samt en ganska ambitiös cocktailmeny, men denna kväll väljer vi att hålla oss till pilsnern. Något salt och krispigt brukar passa som handen i handsken till den första ölen varför vi väljer att inleda kvällen med en uppsättning kroketter fyllda med prästost och karamelliserad lök, kantade av en klick pepparrotsmajonnäs och lite machésallad. Kroketterna är krispiga men tyvärr aningen söta. Den karamelliserade löken tar överhanden och prästosten anas knappt. Vi hade hellre önskat att det vore tvärtom. Pepparrotsmajonnäsen är god men kunde ha bjudit på ännu mer av den där härliga hettan. Råbiffen som vi testar härnäst är desto bättre. Kockarna på Axet har absolut inte uppfunnit hjulet på något sätt, men det är en vällagad, god och smakrik modern råbiff som flirtar med en klassisk fransk tartar. Denna kväll serveras den tillsammans med en dijon- och svartpepparmajonnäs, kapris, picklade betor samt friterad jordärtskocka. Skockans nötighet passar perfekt med pepprigheten och betorna och kaprisen ger ett välkommet saltsyrligt bryt. Den sista förrätten för kvällen är en friterad langos toppad med massvis av smörstekt svamp, jordärtsskocksmajonnäs, syrad rödlök, persilja och västerbottensost. Anrättningen smakar bra men blir lite väl fet. Löken och persiljan får svårt att balansera upp det friterade brödet, den smöriga svampen och majonnäsen. Dessutom är langosen inte så krispig som vi hade hoppats. Varmrätterna håller genomgående hög kvalitet jämfört med vad du kan förvänta dig av en kvarterskrog i ett bostadsområde. Det är vällagat med bra råvaror. Favoriten blir en fläsklägg med rotmos, fänkålssallad, örtgremolata och senap. Anrättningen smakar ljuvligt om än lite väl salt. Torskryggen med brynt smör, hasselnötter och potatisstomp är även den vällagad och smakar som förväntat. Likaså är den smashade burgaren med baconmarmelad, cheddar och chipotlemajonnäs god, även om den inte riktigt kan mäta sig med stans bästa burgarhak. Innan vi kastar in handduken ger vi oss också på Axets fish and chips. Fisken är perfekt inuti och knaprigt friterad på utsidan. Remouladen är trevlig med en väl avvägd curryarom. Moset på gröna ärtor som gömmer sig under fisken är väl tilltaget och vi lämnar ganska mycket kvar. Det blir för sött i så stora mängder, trots att vi gör som rekommenderat och toppar anrättningen med maltvinäger. Vi är så mätta efter varmrätterna att vi inte kan förmå oss själva att beställa in dessert. Dessutom tog det lite väl lång tid att få in maten, vilket gjorde att middagen redan var inne på sin tredje timma. Vi lämnar Eriksberg och Axet både mätta och belåtna. Ölen är god, maten pubigt fet men vällagad, och servicen otroligt trevlig. Det är lite smolk i glädjebägaren att vi fick vänta på maten, men vi tänker att kvarterets boende kanske inte har en tid att passa. För som kvarterskrog betraktat håller Axet hög kvalitet - både på tallrik, i glas och när det kommer till omhändertagande och service. Det kanske inte är värt en resa för att ta sig hit, men hade vi bott i krokarna hade det garanterat blivit vårt stammishak. ®