Marknad Göteborg 1
TALLINN otrolig utsikt som upplevs bäst under som
markvällar, men för den här mörka höstnatten får istället fokus ligga på ett glas champagne. Kvällen lider mot sitt slut för den här rätt sömniga småbarnsfamiljen, men Tallinn sover inte, på vägen hem till hotellet ser vi fulla barer och god stämning. Det ser ut att vara en stad som bjuder på ett levande nattliv. Dag två och efter en stadig frukost och flera koppar kaffe, min sista last här i livet, så beger vi oss mot Balti Jaama Turg, Tallinns matmarknad. Vi möter upp Sander som är ansvarig för marknaden för en guidad tur. Matmarknaden var från början ett kalkstenslager som fick en morbid inriktning under andra halvan av 1800-talet då en excentrisk läkare från Tyskland vid namn Heinrichsen fick för sig att öppna ett vårdhem för döda, många trodde nämligen på zombies under den här tiden. När Heinrichsen gick bort så testamenterade han byggnaden till staden under förutsättning att verksamheten fortsatte. ”Tyvärr” vaknade ingen av de döda, och inga zombier behövde sängplats, så huset blev istället ett pensionat. 1944 bombades byggnaden under andra världskriget och den första matmarknaden byggdes på platsen 1993, i en mer ”sovjetisk standard” som Sander beskriver den. Den nuvarande matmarknaden färdigställdes 2017 och är väldigt fin, rymlig och trivsam i sin design. Sander berättade att det har varit väldigt viktigt för ägarna av marknaden att de gamla hyresgästerna och försäljarna skulle känna sig välkomna, vilket syntes då många små gubbar och tanter stod i sina stånd och sålde allt från frukt och grönt till hemmagjorda drycker, honung osv. Detta blandades upp på ett smakfullt sätt med kött- och fiskhandlare, butiker, Tallinns bästa konditor, en av landets bästa barista har sitt café här, en av stans populäraste hamburgare VLND Burger håller till här och mycket mer. Min fru har en viss besatthet av matmarknader, så är du som henne är ett besök hit ett måste. Sander visar oss runt i kvarteren runt marknaden och det industriella området som är fyllt med trendiga butiker, restauranger och gallerier. Området kallas för Telliskivi, och ett besök skulle jag säga är obligatoriskt. Här ligger även Fotografiska, som blir vår nästa anhalt. Museet är den första utländska filialen till Fotografiska Stockholm och ligger i en gammal sovjetisk tågfabrik. En häftig byggnad och intressanta utställningar. Vid vårt besök har precis en utställning med den estniska fotografen Toomas Volkmann öppnat, med porträtt från Estlands 90-tal som var en ganska hård tid efter Sovjetunionens fall. Likt Fotografiska Stockholm så har museet i Tallinn en bra restaurang, köket sköts av kocken Peeter Pihel som tidigare har jobbat på restaurang Fäviken. Nästa anhalt är The Kurze, en liten restaurang som lagar mat från Dagestan. Här äter vi ljuvliga kaukasiska dumplings i umamirik fond. The Kurze kanske inte ser mycket ut för världen men har fått en utnämning i White Guide Nordic. Efter dumplingfesten tar vi en välbehövlig vinpaus på Time to Wine Kopli. Den lilla välsorterade vinbaren erbjuder hel- och halvglas från många fina etiketter som tilltalade en mer klassisk smak som min. Gillar du vin kan jag varmt rekommendera en paus här. Klockan börjar slå middagsdags och på schemat står ett besök hos restaurangen Barbarea som ligger i ett up-and-coming område i utkanten av staden. På förmiddagarna är det ett av Tallinns mest populära bagerier och på kvällstid en väldigt trendig restaurang. Trendigt och industriellt, små rätter och naturviner - om de orden får det att vattnas i munnen på dig så boka ett bord och njut. Vi äter lite smårätter, dricker ett glas Christian Tschida och lyssnade på snacket mellan bebisen och köksmästaren som kommer väldigt bra överens. 16 Göteborg