Marknad Göteborg 1
INNEHÅLL Chefredaktör och ansvarig utgivare Jonas
Källgren jk@hkm.se Medverkande i detta nummer: Joakim Brage Gumpert Malkolm Landréus Pelle Tamleht Ulf Hjelting Brand Manager Linda Liljegren 073-227 56 80 ll@hkm.se Annonsförsäljning Magnus Linnemyr ml@hkm.se 070 999 37 34 Rasmus Winblad rw@hkm.se 070-638 01 82 Omslagsfoto David Underland CEO Stefan Hallenius 0704 83 59 47, sh@hkm.se Grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck Stibo Marknad Öresund HKM Publishing AB Norra Strandgatan 10 252 23 Helsingborg www.hkm.se Vill du prenumerera på denna tidning så skicka ett mail till prenumerera@hkm.se 6 Nyheter 14 48h i Tallinn med en bebis 20 Henrik Schyffert 24 Havskatt - den nya laxen? 26 P3 Guld har flyttat 28 Krogrecension: Axet 30 Krog: Faccia Grassa 32 Krog: Kranen 34 Krognyheter 36 Dryckestips 38 Motor: Renault Espace 39 Motor: Nio ET5 Touring 40 Motor: Mitsubishi Colt 41 Puss Hej skildrar ett trasigt uppbrott 44 Resor 46 Ny teknik Trycksak 5041 0004 Det ska vara roligt att bygga bolag Livet som entreprenör kan vara ensamt. slitigt och tufft. Men det är ändå oftast roligt – åtminstone när de tuffa tiderna ligger i backspegeln. Under de tuffa tiderna är det däremot läge att fundera över varför man håller på och hur företagandet ska bli roligt igen. En person som verkligen systematiserat att det ska vara roligt att bygga bolag är Henrik Schyffert, som sedan 90-talet levt på sin humor och sitt intellekt. Oavsett om det varit som manusförfattare, skådis, regissör - eller ståuppare - så är humorn ett genomgående drag. Henrik Schyffert har verkligen haft kul när han har byggt sitt eget bolag Schyffert Sweden AB eller produktionsbolaget Brommamamma där han är delägare. I det här numret av Marknad Göteborg har vi okonventionellt nog satt en stockholmare på omslaget, men så kommer han ju till utsålda föreställningar i Göteborg två gånger under 2024 också. // Jonas Källgren, chefredaktör Marknad Göteborg När jag ändå har er på kroken så vill jag passa på att tipsa om vår intervju med Johan Blomberg, som precis öppnat italienaren Faccio Grassa vid Olskroken. Det finns för få riktigt bra italienska krogar om ni frågar mig, så den ambition som grundaren visar på i vår intervju förtjänar att uppmuntras. I det här numret spanar vi även in nyöppnade Kranen och äter på charmiga kvarterskrogen Axet. Dessutom i sedvanlig ordning en hel del nyheter, resor och dryckestips. Allt gott! 4 Göteborg Göteb 32 44 26 S E V A R N Ä E M N K T